Karen Kingsbury: Most

31.03.2020 / Knižné tipy

497e8b04-3047-4aca-a6ac-294cf628af18

Recenzia

Vraví sa, že lásku nenájdete, pretože láska si nájde vás. V prípade romanticko-nostaligického príbehu Most z pera autorky bestsellerov podľa rebríčka New York Times Karen Kingsbury to platí dvojnásobne. Útla knižka o nenaplnenej láske dvoch mladých vysokoškolákov vás nielen chytí za srdce, ale aj pripúta k stoličke - až kým ju celú neprečítate.

Prenajatú budovu nazval Most, pretože toto slovo podľa neho vyjadrovalo zmysel kníh. Spájali minulosť s prítomnosťou a prítomnosť s budúcnosťou. Knihy tiež spájali ľudí a pomáhali im dostať sa do svetov, ktoré by inak nepoznali. A bol tu ešte jeden dôvod. Otvorenie kníhkupectva nebol len Charlieho sen. Bol to spôsob, ako sa presunúť z bolestivej minulosti do sľubného zajtrajška. Keby neotvorili obchod s knihami, pravdepodobne by sa navždy trápili tragickým životom plným sklamania. Obchod dodal ich životu zmysel a vyplnil im všetok čas. Ten obchod mohol dostať jediný názov - Most.

Poďme však pekne po poriadku. Hlavnou hrdinkou príbehu je Molly Allenová, ktorá ani po siedmich rokoch nedokáže zabudnúť na svojho spolužiaka z vysokej školy Ryana Kellyho. Počas štúdia trávili každú voľnú chvíľu v očarujúcom kníhkupectve Most, ktorého majitelia Charlie a Donna momentálne zažívajú finančné problémy. Ryan sa o ich ťažkej situácii zhodou náhod dozvie a rozhodne sa im pomôcť, vďaka čomu sa jeho cesty s Molly nečakane znovu spoja… A na svete je zápletka, ako sa patrí :)

Rýchlo sa pozrel na tachometer, upútal jeho pozornosť a priviedol ho späť do prítomnosti. Sto kilometrov za hodinu? Dolu strmým kopcom? Musí byť šialený, keď ide tak rýchlo. Zrazu uvidel pred sebou cestu jasnejšie. Táto časť cesty bola lemovaná mnohými stromami a slnko tu nikdy nesvietilo. Už nejazdil po zasneženej ceste, ale po ľade. Po tvrdom ľade.

Musím povedať, že som veľkou fanynkou Kingsburyovej kníh. Jej príbehy ma vždy vedia chytiť za srdce. Inak to nebolo ani s Mostom, na ktorý som sa veľmi tešila. Knižku som prečítala v priebehu pár hodín a nevedela som ju dostať z hlavy ešte pekných pár dní. Napriek tomu ma pri čítaní rušilo veľké množstvo gramatických a štylistických chýb, ktoré vznikli (aspoň podľa mňa) dôsledkom nepozornosti a časového stresu pri vydávaní knihy. Je to veľká škoda, lebo inak ide o skutočne vydarenú knižku.

Charlie tentoraz neplakal. Smial sa a pozeral do okna, jeho oči žiarili nevinnosťou a bázňou, ktorú majú väčšinou deti a anjeli. Vedel presne, kde má hľadať vysvetlenie. Vedel, že ho nenájde medzi ľuďmi v miestnosti. Nie, pretože jedinou odpoveďou bol sám Boh.

Ak sa túžite na pár hodín preniesť do iného sveta a zabudnúť na svoju všednosť, Most vás určite nesklame. Odporúčam vám ho aj preto, že ide o útle dielko, a tak vám chyby v ňom nebudú prekážať pridlho. A ešte niečo - pustite sa doň najmä vtedy, ak ste večný romantik a nezdá sa vám ani trochu zvláštne, že muž vie citovať z Jany Eyrovej. V tom prípade sa knižka veľmi rýchlo stane jednou z vašich obľúbených.

Bibliografické údaje

Meno autora: Karen Kingsbury
Názov knihy: Most

Vydavateľstvo: ver.sk
Rok vydania: 2017
Počet strán: 226
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár