Jen Turanová: Láska spod klobúka

25.03.2020 / Knižné tipy

a1e74856-abf8-4b8a-ad4d-dd83767305d4

Recenzia

Každá z nás túži vo svojom živote po romantike, dobrodružstve a zábave (najlepšie všetko v jednom a hneď, však?). Starosti života nás však o tieto, ako aj mnohé iné sny tak často neúprosne oberajú… až na ne napokon celkom zabudneme, a radšej ich pochováme v najhlbších miestach nášho vnútra, než aby sme sa znovu snažili o ich naplnenie. Stalo sa to už aj vám? Ak áno, potom budete dobre rozumieť hlavnej hrdinke románu Láska spod klobúka Harriet Peabodyovej, ktorú vytvorila talentovaná spisovateľka Jen Turanová.

Dej tejto knihy je pripomenutím, že šťastie sa často nachádza tam, kde ho najmenej očakávame. Kvôli náročnej zákazníčke príde slečna Harriet o prácu, ktorá tvorí jej jediný príjem. Zhodou okolností jej však slušný balík peňazí za netradičnú úlohu ponúkne známy aristokrat Oliver Addleshaw. Harriet je napriek svojej nevôli nútená pristúpiť na jeho podmienky. Ešte netuší, že ju napokon zavedú priamo k jej rodine a budúcnosti, o akej sa jej ani nesnívalo…

Bola to tradícia - jej narodeninová modlitba. Každý rok, teda posledných šesť rokov, prosila Boha, aby jej zoslal niečo úžasné. Nie vždy poslal to, o čo prosila, ale jeden rok jej poslal neočakávané financie, z ktorých mohla zaplatiť nájom, keď už si myslela, že skončí na ulici. Ďalší rok ju priviedol k pani Fienmanovej a tá jej poskytla stabilné zamestnanie. Minulý rok, keď dovŕšila dvadsaťjeden rokov, prosila o to, aby stretla džentlmena. A aj keď sa jej táto špeciálna žiadosť nesplnila, jej teta Jane jej dala, i keď trochu neochotne, šaty, ktoré kedysi patrili jej matke.

Ku knihe Láska spod klobúka som sa dostala celkom náhodou. Už dlhšiu dobu som ju mala vo svojej malej knižnici… kým na mňa jeden deň “nevypadla” zo skrine. V tom čase som hľadala niečo nekomplikované a oddychové; niečo, pri čom by som mohla úplne vypnúť a zabudnúť na svoje každodenné povinnosti. Musím povedať, že moje “požiadavky” román do bodky naplnil - ba čo viac, ďaleko ich predčil. Tak zábavné a príjemné dielo sa mi nedostalo pod ruky už dávno. Trampoty slečny Peabodyovej ma tak intenzívne vtiahli do čítania, že som knihu nevedela pustiť z rúk, až kým som ju celkom nedočítala. A to doslova na jeden šup.

Mali obchodnú dohodu, nič viac a Harriet vedela, že skutočnosť, že ju ten muž priťahuje, jej napokon neposlúži k dobru. Posledná vec, ktorou si chcela prejsť, bolo zlomené srdce, takže to znamenalo, že bude musieť vytisnúť z mysle akúkoľvek príťažlivosť a snažiť sa udržať si s ním striktne obchodný vzťah.

Harrietin svet je plný odvahy. Napriek všetkým ťažkostiam, ktoré ju v živote postretli (a bolo ich mnoho!), si táto výnimočná dvadsaťjedenročná dáma dokázala zachovať čisté srdce a neochvejnú vieru v Boha. Nemala to pritom vôbec ľahké! Nesplnené sny a túžby, v ktoré sa už ani neodvažovala dúfať a dávno ich pochovala, ju však nedokázali okradnúť o to najcennejšie: nádej, že Boh jej život riadi správnym smerom a všetko má vo svojich rukách. Sama som sa od nej veľa naučila aj o ženskosti, ktorá v jej prípade nemala (minimálne na 19. storočie) tradičnú podobu vyberaných spôsobov a dokonalého výzoru. Harriet bola neustále sama sebou, za čo jej patrí môj veľký obdiv. Ak by bola reálnym človekom, určite by som chcela, aby sa stala mojou priateľkou :)

Harriet začala pomaly dochádzať pravda, ale kým dokázala skutočne porozumieť všetkému, čo bolo povedané, pritiahol jej pozornosť zvuk odisťujúcej sa pištole. Jane mierila zbraňou priamo na ňu, v očiach jej blčala nenávisť. V tej chvíli, pravdepodobne jej poslednej na tejto zemi, vyslovila modlitbu k Bohu, prosila o odpustenie a…

Láska spod klobúka je očarujúci a svieži začiatok romantickej série, ktorej pokračovanie si - dúfam - budeme môcť prečítať aj v slovenčine. Tento príbeh jednoznačne odporúčam každej žene, ktorá sa túži schuti zasmiať a stráviť voľnú chvíľu pri hodnotnej knihe. Čas s touto knihou určite neoľutujete.

Bibliografické údaje

Meno autora: Jen Turanová
Názov knihy: Láska spod klobúka

Vydavateľstvo: ver.sk
Rok vydania: 2016
Počet strán: 317
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár