Kňaz Juraj Sedláček: Prítomný otec je darom

07.08.2021 / Knižné tipy

fed12694-a9a8-4be2-9f7f-5e788db0234a

Recenzia

Rozhovor, ktorý vás prinúti k zamysleniu. Aj tak by sa dala charakterizovať kniha Prítomný otec je darom z vydavateľstva BeneMedia. Ide o knižný rozhovor Martina Ližičiara, novinára a zakladateľa známych novín Slovo+, s rímskokatolíckym kňazom, teológom a vysokoškolským pedagógom doc. ThDr. Jurajom Sedláčkom, PhD., DiS., ktorý sa dlhodobo venuje problematike otcovstva a kríze s ňou súvisiacej.

Ak je otec prítomný, je to dar. Otec má mať o svoje dieťa prirodzený záujem. Ale pravda platí aj obrátene: Otec, ktorý ubližuje, je atómovou bombou v rodine.

Celý knižný rozhovor je rozdelený na 9 krátkych kapitol, pričom každá z nich rozoberá iný aspekt témy otcovstva a/alebo mužskosti. Napriek tomu si však nemyslím, že je určená výlučne mužom – otcom rodín. Rady otca Juraja a s nimi súvisiacu zmenu je najlepšie aplikovať do života prv, než sa muži stanú manželmi a otcami. Čím skôr totiž porozumejú vlastnej bolesti a emocionálnemu nákladu spôsobenému problematickým vzťahom s vlastným otcom (či jeho úplnou absenciou), tým kvalitnejšie a lepšie bude ich vlastné otcovstvo. No nielen to.

Každý muž potrebuje niekoho, pred kým môže byť zraniteľný, komu môže dôverovať, kto pozná jeho slabé stránky a neodsúdi ho. Vo svete mužov sa to nenosí, preto je pre muža veľmi silná vec, ak môže byť sám sebou.

Každý chlapec sa učí byť mužom predovšetkým od vlastného otca. Ak od otca dostal zlý (ba až toxický) alebo žiadny príklad, nedokáže sa stať skutočným mužom, pokým si to sám neuvedomí, otcovi neodpustí a nezačne vedome pracovať na vlastnej mužskosti. Čím skôr si muž uvedomí nezastupiteľnú úlohu vlastného otca vo svojom živote a prijme ju aj s jej (častokrát negatívnymi) následkami, tým ľahšie sa dokáže skutočne oslobodiť a začať žiť naplnený život.

Vždy platí, že maskulinita sa preberá z muža na muža. Bez ohľadu na to, či otec má alebo nemá autoritu, je prvým mužom v živote syna a je súčasný už len tou svojou prítomnosťou.

Kniha Prítomný otec je darom je skutočným darom od veľmi múdreho duchovného otca, ktorý dlhé roky s pokorou a láskou pomáha mužom a otcom na celom Slovensku. Ja sama som ju prečítala za pár hodín a nesmierne ma obohatila. Pomohla mi nazrieť do zákutí mužskej duše a neľahkých problémov, ktorým dnešní muži čelia. Odporúčam ju preto každej žene – slobodnej či vydatej. Určite vďaka nej lepšie porozumiete nielen svojím otcom, ale aj iným mužom vo vašom živote.

Bibliografické údaje

Meno autora: Juraj Sedláček & Martin Ližičiar
Názov knihy: Prítomný otec je darom

Vydavateľstvo: BeneMedia
Rok vydania: 2019
Počet strán: 136
Väzba: tvrdá

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár