Kristi Ann Hunterová: Záhadná guvernantka

24.08.2021 / Knižné tipy

69eac8c5-8ac6-47c5-8d21-79d75b17de55

Recenzia

Neviem, ako ste na tom vy, ale mňa pri výbere kníh na prvý pohľad jednoznačne ovplyvňujú ich obaly. Nie je síce pravda, že knihy s nie príliš vydarenými obalmi vôbec nečítam, pretože hneď po obálke pozerám na meno autora (ktorý je pre mňa v konečnom dôsledku rozhodujúcejší než akokoľvek pekný obrázok či fotka). Vydarený obal však vo mne zanecháva úplne iný dojem a doslova ma povzbudzuje: “Začítaj sa do mňa! Budem sa ti páčiť!”

Presne takýto pocit som mala pri knihe z vydavateľstva i527.net s názvom Záhadná guvernantka. Neostalo však len pri pocite. Jej autorka, Kristi Ann Hunterová, je totiž mojou obľúbenou autorkou a o jej knihách som už na svojom blogu písala (konkrétne o knihách Nezvyčajné manželstvo a Neželaná príťažlivosť). Milujem jej štýl písania, jej humor, vykreslenie postáv i zápletky (ako aj detailov, ktoré má v každej knihe vynikajúco premyslené, v čom majú jednoznačne prsty aj jej editori). Od knihy Záhadná guvernantka som teda mala isté očakávania; bola som si však viac než istá, že sa ich Kristi opäť podarí naplniť. A musím sa priznať, že ich v tejto konkrétnej knihe nielen naplnila, ale aj ďaleko, ďaleko prekonala.

Celá kniha rozoberá skutočne vážnu tému, ktorou sú nemanželské deti britskej aristokracie 19. storočia. Základom úspechu vo vyšších kruhoch vtedajšej doby je samozrejme výzor, dojem a dekórum; každému je teda jasné, že niečo také ako tehotenstvo mimo manželstva je neodpustiteľným škandálom, ktorý (často rovno vydedené) matky detí odsudzuje na život mimo spoločnosti, a to úplne bez prostriedkov. Ich neľahká situácia je bez pomoci iných ľudí doslova neriešiteľná. S pomocou otcov ich detí, ktorí sa tvária, akoby s danou ženou nikdy nič nemali, totiž nemôžu rátať.

Hlavná hrdinka knihy Kit alias Guvernantka sa - poeticky povedané – nachádza priamo v prvej línii tohto boja za životy detí a ich matiek. S pomocou svojich dvoch priateliek Daphne a Jess, ako aj ďalších spriaznených ľudí v Londýne i mimo neho rozbehli tajný systém pomoci, ktorý má však jeden háčik: zahŕňa otvorené vydieranie otcov detí, a tým aj patričné riziko. Keď sa preto Kit na jednej zo svojich misií nechtiac zoznámi s príťažlivým a zvedavým Grahamom, ich starostlivo strážený svet sa ocitne v nebezpečenstve.

Ako žena, ktorá už niekoľko rokov pomáha tehotným matkám v núdzi (neženie ma však pocit viny ako Kit, ale skôr túžba pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú), som pri hodnotení tejto knihy pravdepodobne zaujatá. Iným bude táto kniha možno pripadať zvláštna, úplne iná než ostatné alebo dokonca príliš náročná na príjemné večerné chvíle. Niektoré ženy sa s ňou možno nebudú vedieť stotožniť ani vo svojej fantázii, pretože ju budú považovať za príliš vzdialenú ich svetu. Ja ju však považujem za skutočne vydarené dielo a som veľmi rada, že sa Kristi Ann Hunterová podujala na spracovanie práve tejto témy.

Áno, je pravda, že dnes už tehotenstvo mimo manželstva nie je dôvodom klebiet, ostrakizovania či vylúčenia zo spoločnosti, ale v iných ohľadoch sa toho až tak veľa nezmenilo. Tehotné mamy bez prostriedkov sú medzi nami aj v dnešnej dobe – a treba im prakticky pomáhať. Dúfam, že aj táto kniha prispeje k rozšíreniu tejto problematiky a pomôže čitateľom uvedomiť si dôležitosť pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú – nenarodeným deťom, ktoré za chyby svojich rodičov nenesú žiadnu zodpovednosť.

Bibliografické údaje

Meno autora: Kristi Ann Hunterová
Názov knihy: Záhadná guvernantka

Vydavateľstvo: i527.net
Rok vydania: 2020
Počet strán: 375
Väzba: tvrdá

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár