V osídlach smrti

12.09.2021 / Knižné tipy

45fe70ed-9874-4485-b79e-8c6e0e702549

Recenzia

Asi každý z nás už vo svojom živote zažil situáciu, ktorá otriasla jeho svetom. Či už ide o smrť blízkeho, vyhodenie z práce alebo iný nečakaný zvrat udalostí, ktorého sme svedkami, faktom je, že takýmto okamihom sa jednoducho nevyhne nik z nás. Jedným z takýchto silných momentov, ktoré sa v poslednej dobe dotkli najhlbších zákutí mojej duše, bol pre mňa čas, ktorý som strávila čítaním svedectva Patricie Sandovalovej v knihe s názvom V osídlach smrti.

“Moja sestra ma pozvala, aby som sa spolu s ňou dala tetovať. Dala som si preto vytetovať nepekný symbol panny, môjho znamenia zverokruhu. Sestra hovorila, že nás spoločné tetovanie spojí ako dve mocné ženy New Age. Mama pre nás usporiadala pyžamovú párty v obývacej izbe. V spacákoch sme sa objímali, spojili svoje čakry, študovali si vzájomne aury a nakoniec zaspali na hlas New Age herečky Shirley MacLaine. Hľadali sme iné svety a pozerali rôzne videá. Mama sa dokonca dostala do bodu, keď uverila, že Ježiš je mimozemšťan.”

Táto kniha z vydavateľstva Zachej.sk v sebe snúbi všetko, čo ako knihomoľ oceňujem: napínavý príbeh, odvážne postavy, divokú zápletku a v neposlednom rade bezhraničnú Božiu lásku. A hoci sa nejedná o udalosti, na ktoré by som mala dosah či vplyv (predsa len, ide o opis života ženy, ktorá je odo mňa vzdialená tisícky kilometrov), nemohla som si pomôcť a pri čítaní som naplno prežívala každý jeden opísaný detail tak, akoby som bola Patriciou samou.

“Som unavená a bolí ma hlava,” sťažovala som sa. Prešťastný výraz na maminej tvári sa zmenil na zamračený. Vedela som, že neprijme zápornú odpoveď. “No tak, ideme. Potrebuješ uzdravenie.” Nahnevaná som drzo povedala: “Nie, nejdem!” “Ó, áno, ideš,” zakričala mama. “Nenechám ťa tu samú. Som tvoja matka a to je všetko!” Rozzúrená som prebehla okolo mamy, obišla som babičku Yolandu a zamkla som sa v kúpeľni.

Životný príbeh tejto útlej, no neuveriteľne odvážnej mexickej Američanky ma naplnil úzkosťou, strachom, žiaľom, bolesťou, nádejou, krásou i láskou naraz. Patricia vyskúšala všetky lákadlá, ktoré môžu mladé ženy v dnešnej dobe zakúsiť: predmanželský sex, množstvo alkoholu, tvrdé drogy, divoké párty a plno okultizmu. V detstve zažila rozvod rodičov a následne v priebehu roka a pol podstúpila tri umelé potraty. Klesla dokonca až tak hlboko, že bola nútená žiť na ulici. Vďaka týmto skúsenostiam dokonale chápe pády dnešných žien a vie presne, čo potrebujú.

Drahý Saul, píšem ti, aby som ťa požiadala o odpustenie, ktoré si nezaslúžim. Keď si mi napísal SMS, bola som na ceste domov z duchovnej obnovy pod názvom Ráchelina vinica. Je pre ľudí, ktorí podstúpili potrat. Objavila som tam uzdravenie a zažila Božiu lásku a milosrdenstvo. Teraz ti musím povedať pravdu. Nepotratila som len jedno z našich detí. Potratila som ich tri. Naše prvé tehotenstvo sa neskončilo spontánnym potratom. Druhé tehotenstvo som pred tebou zatajila a tiež som ho ukončila potratom. Je pre mňa veľmi ťažké prosiť ťa o to, ale túžim po tvojom odpustení. Je mi veľmi ľúto, že som ťa obrala o deti a tvoje právo byť otcom. S pozdravom, Patricia.”

Patriciino odvážne svedectvo nenechá chladným nikoho, kto sa rozhodne dať mu šancu. Nebojácne vyznanie tejto kedysi krehkej a zlomenej ženy dnes žiari jasne ako horiaci šíp, ktorý má jediný cieľ: Božie milosrdné srdce. Ak hľadáte knihu, ktorá vám dodá prepotrebnú nádej v nemožné, siahnite po V osídlach smrti. A nebojte sa ju podarovať aj ľuďom, ktorí sú od viery zdanlivo veľmi vzdialení. Božie cesty sú iné než tie naše a Patricia Sandovalová je toho najlepším dôkazom. Som si istá, že jej príbeh povzbudí každého, kto ho bude čítať s otvoreným srdcom. A ktovie, možno sa prostredníctvom tejto knihy dočkáme aj zázrakov…

Bibliografické údaje

Meno autora: Christine Watkins & Patricia Sandoval
Názov knihy: V osídlach smrti

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2021
Počet strán: 288
Väzba: mäkká

Foto knihy: Šimon Pavlišin

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár