Čo sa môžeme naučiť od Svätej rodiny

29.12.2020 / Blog

aa2357a4-39fd-429f-b80f-3b86164b27f6

V posledných dňoch sa stále viac zamýšľam nad príbehom Svätej rodiny. Život Jozefa, Panny Márie a malého Ježiška ma asi nikdy neovplyvňuje tak ako počas Vianoc - a špeciálne práve tento rok. Počas čítania príbehu narodenia a premýšľania nad jednotlivými udalosťami z Písma si často predstavujem, ako sa to odohralo naozaj. Ako sa asi musel cítiť Jozef, keď zistil, že Mária čaká Spasiteľa sveta? Čo prežívala Mária po ceste do Betlehema? A ako vyzeral Ježišov príchod na svet?

Áno, mnohé z týchto udalostí môžeme lepšie spoznať vďaka videniam rôznych mystikov. Ja osobne mám veľmi rada zápisky blahoslavenej Anny Kataríny Emmerichovej. Napriek tomu však kdesi hlboko v srdci stále prechovávam túžbu vidieť Svätú rodinu na vlastné oči a spoznať z prvej ruky všetko to, čím si museli prejsť. Aj z tohto dôvodu mám veľmi rada filmy, ktoré zachytávajú ich príbeh. Boh ho napísal skutočne dokonale, aj keď sa to jeho aktérom v danej chvíli možno dokonalé vôbec nezdalo…

Niečo som si však tieto Vianoce uvedomila. Boh mi prostredníctvom mojej túžby šepká jednu dôležitú vec: nemusím sa presúvať v čase a priestore na to, aby som uvidela Svätú rodinu. Môžem ju totiž zazrieť na vlastné oči aj tam, kde to najmenej očakávam: vo svojej vlastnej rodine. A nielen ja, ale aj vy!

Áno, čítate dobre. Vo svojej rodine, ktorá sa na tú z Nazareta vôbec nepodobá, pretože v nej tak často víťazí hriech. V rodine tvorenej obyčajnými smrteľníkmi, ktorí nie sú ani zďaleka svätí ako Jozef, nepoškvrnení ako Panna Mária a Boží ako Ježiš. Pýtate sa, ako je to vôbec možné?

Odpoveďou je láska. Ale pozor: nie jej sladká “cukrú” podoba, ale veľmi konkrétna, bezhraničná a sebadarujúca láska, ktorá sa v Svätej rodine prejavovala tromi výnimočnými vlastnosťami. Sú nimi pokora, trpezlivosť a vernosť. A práve tieto tri vlastnosti sa od Svätej rodiny môžeme naučiť aj my, obyčajní ľudia. Ste pripravení?

423e6e35-3d5a-4698-80ce-47b102d5943f

Pokora

Ako Boží vyvolenci, svätí a milovaní, oblečte si hlboké milosrdenstvo, láskavosť, pokoru, miernosť a trpezlivosť. Kol 3,12

Na Svätej rodine ma najviac fascinuje Ježišova pokora, s ktorou sa nechal zabaliť do plienok a uložiť do jasieľ. Z betlehemskej maštale sme si dnes spravili sterilné a čisté prostredie s čerstvou slamou a teplými plachtami, no v skutočnosti to skôr bolo neudržiavané a smradľavé miesto plné zvieracích výkalov… a veľa čerstvej slamy tam pravdepodobne nebolo. Okrem toho - neviem, či ste si to niekedy uvedomili - sa na slame neleží práve pohodlne a zrejme ani plachty a oblečenie, ktoré si Jozef a Mária priniesli so sebou, neboli po dlhej ceste z Nazareta vyprané…

Hľadiac na Ježišovu pokoru, s akou vstúpil na tento svet, si bolestne uvedomujem, ako veľmi mi táto vlasnosť chýba. Potrebujem jeho pomoc, aby ma v nej viedol.

Ježišu, pomôž mi stať sa pokornou!

Trpezlivosť

Ale ak dúfame v niečo, čo nevidíme, trpezlivo to očakávame. Rim 8,25

Pri premýšľaní o Máriinej trpezlivosti sa mi zastavuje dych. Ako prežívala Jozefovu prvotnú reakciu na jej tehotenstvo? Ktovie, ako dlho trvalo, kým sa Jozefovi zjavil anjel a všetko mu vysvetlil… Keby som bola na Máriinom mieste, chcela by som vziať veci do vlastných rúk. Jozefa by som sa za každú cenu snažila presvedčiť o svojej nevine a rozprávala by som dovtedy, kým by som všetko neuviedla na pravú mieru. Mária však zareagovala inak. Trpezlivo čakala.

Tak veľmi sa od nej v tomto líšim! Ako je možné, že sa neumárala od zúfalstva? Potrebujem jej pomoc, aby som náročné situácie, ktoré ma v živote čakajú, dokázala prežiť trpezlivo a v dôvere voči Bohu ako ona.

Panna Mária, pomôž mi stať sa trpezlivou!

Vernosť

Láska a vernosť nech ťa (nikdy) neopúšťajú! Priviaž si (moje prikázania) na hrdlo, napíš ich na tabuľu svojho srdca! Prís 3,3

Jozefova vernosť, s akou plnil všetky Božie pokyny, ma núti zamyslieť sa nad vlastnými túžbami a snami. Netúžil Jozef po vlastných deťoch? Nechcel si postaviť skromný príbytok niekde na vidieku a v pokoji tam zostarnúť so svojou milovanou ženou? Miesto toho sa však bez váhania rozhodne stať otcom dieťaťa, ktoré nie je jeho, a všetky nádeje na pozemské radovánky vymení za neistú budúcnosť a tvrdú prácu. A okrem toho je nútený odísť kamsi do Egypta - bez toho, aby vedel, čo ho tam čaká…

Keby som bola na Jozefovom mieste, vadilo by mi to. Chcela by som si predsa robiť svoje! Vďaka príkladu svätého Jozefa však objavujem, ako často sa za mojimi úžasne znejúcimi plánmi neskrýva nič iné ako čistý egoizmus. Preto potrebujem jeho pomoc, aby som neuprednostnila vlastné sebectvo pred vernosťou Bohu a jeho plánom.

Svätý Jozef, pomôž mi stať sa vernou!

Stať sa pokornými, trpezlivými a vernými sami jednoducho nedokážeme. Potrebujeme pomoc. Obráťme sa preto na Svätú rodinu, aby sa aj v našich rodinách zjavil kúsok neba.

Modlitba k Svätej rodine

Ježišu, ty si si z lásky k nám pre svoj príchod na svet zvolil obyčajnú rodinu, a tak si toto spojenie natrvalo posvätil. Prosíme ťa, príď aj do našich rodín a sprav si v nich trvalý príbytok. Amen.

Panna Mária, ty si z lásky k Bohu neváhala vyplniť jeho vôľu až do krajnosti, hoci si jej nie vždy rozumela. Prosíme ťa, daj, aby sme tak ako ty vždy mali Boha na prvom mieste v našich rodinách. Amen.

Svätý Jozef, ty si z lásky k Márii a Ježišovi obetoval celý svoj život, aj keď si to vyžadovalo nesmierne sebazaprenie. Prosíme ťa, pomáhaj našim rodinám stávať sa ti stále viac podobnými. Amen.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár