Karen Kingsbury: Šťastie na dosah

24.11.2020 / Knižné tipy

2e38a416-663a-4a68-a99c-2efe0db8e560

Recenzia

Kto z nás netúži po šťastí? Hľadáme ho na rôznych miestach, no len málokedy ho skutočne nachádzame; a pritom je tak blízko, priam na dosah ruky, a závisí len od nás, či ho nájdeme…

Presne o takomto šťastí, ktoré sa zdá vzdialené, no pritom sa skrýva v nás samotných, je aj nová kniha Karen Kingsburyovej. Mňa samú dielo hlboko inšpirovalo. Prinútilo ma zamyslieť sa nad vlastnými túžbami a uvedomiť si krátkosť času, ktorý mi bol na tejto zemi zverený. Ale poďme pekne poporiadku. O čom táto kniha vlastne je a prečo by ste jej mali venovať svoje voľné chvíle?

Mozog jej pracoval na plné obrátky. Než sa dozvedela o problémoch so srdcom, než zistila, že jej neostáva veľa času, musela to pred Sami povedať tisíc ráz. Že od muža očakáva jediné. Aby bol opravdivý. Teda v čase, keď si myslela, že má pred sebou celú večnosť.

Šťastie na dosah je romantickým príbehom zasadeným do Ameriky 21. storočia, ktorý voľne nadväzuje na prvú knihu série Anjelská misia s rovnomenným názvom (o ktorej som pred pár mesiacmi písala recenziu). Tentokrát sa však do popredia dostáva postava Mary Catherine, odvážnej mladej ženy s jedinou túžbou: žiť naplno a rozdať sa pre dobro druhých. Nečakané komplikácie v podobe zdravotných problémov jej však bránia otvoriť svoje srdce jedinému mužovi, na ktorom jej kedy záležalo. Preto sa rozhodne pre nečakaný krok, ktorý ju môže stáť život…

Za žiadnych okolností sa však nesmie dozvedieť, že sa jej páči. Nesmie mu to dať nijako najavo. Vlastne by urobila najlepšie, keby nadobro odišla z Los Angeles. Podľa toho, čo jej povie lekár, sa možno rozhodne odísť na rok do Afriky. Tak ako odjakživa túžila.

Známy klasický grécky filozof Platón vraj povedal: “Kto sa stará o šťastie iných, nachádza svoje vlastné šťastie.” Myslím, že tento citát skvele charakterizuje Mary Catherinin život, ktorý je plne zameraný na Boha a plnenie jeho vôle. Platónove slová sú však zároveň aj výzvou pre nás ostatných. Kde hľadáme svoje šťastie? Vo veciach, ľuďoch, alebo… v službe tým, ktorí to potrebujú, do ktorej nás povolal náš Pán?

A tak po zvyšok noci prosili Boha o zázrak. Modlili sa, aby zasiahol do Jalenovho tela a dal lekárom múdrosť, ktorá presahuje ich schopnosti. Najviac zo všetkého však prosili, aby bol Jalen obklopený láskou. Ale nie pozemskou láskou, ktorá môže tak ľahko zlyhať. Láskou nebeskou. Láskou, ktorá stačí. Vždy.

Musím povedať, že Karen Kingsburyová ma znova dostala. Dlhodobo patrí medzi moje najobľúbenejšie autorky románov, no vďaka príbehu Šťastie na dosah som si ju obľúbila snáď ešte viac. Knižku som zhltla za jeden večer a jediné, čo ma mrzelo, bol fakt, že sa nemôžem ihneď pustiť do ďalšej časti tejto série. Veľmi dúfam, že sa ju vydavateľstvu Kumran.sk podarí vydať čo najskôr. Už teraz sa jej nemôžem dočkať!

Bibliografické údaje

Meno autora: Karen Kingsburyová
Názov knihy: Šťastie na dosah

Vydavateľstvo: kumran.sk
Rok vydania: 2020
Počet strán: 272
Väzba: mäkká

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár