Sergio Stevan: Judáš

04.08.2020 / Knižné tipy

9271ae4c-73ac-4695-a9d1-0dbf0d36745b

Recenzia

Zlo nie je nejakou anonymnou silou, ktorá pôsobí vo svete prostredníctvom deterministických a neosobných mechanizmov. Zlo prichádza prostredníctvom ľudskej slobody. Zlo má vždy tvár a meno, sú to tváre mužov a žien, ktorí sa preň slobodne rozhodujú. Zlo je tragickým odcudzením sa požiadavkám lásky.
Sv. Ján Pavol II.

Judáš. Tajomná postava Svätého písma, ktorú je ťažké dešifrovať. Už od prvopočiatkov kresťanstva je Judáš predmetom diskusií, no jeho osud, ako aj dôvody, ktoré ho viedli k činu, vďaka ktorému sa stal neslávne známym, ostávajú zahalené rúškom tajomstva až dodnes. Judáš býva najčastejšie prezentovaný ako Kristov zradca a ani ja ho zo Svätého písma a inej literatúry ináč nepoznám. Keď som sa preto dostala ku knihe Judáš: Záblesk v tme od Sergia Stevana, vedela som, že si ju chcem ihneď prečítať.

Zlo ukazuje, že nemá ani najmenšiu zábranu pri dosahovaní svojho cieľa, naopak, využíva jednoduchú ľudskú slabosť na to, aby konalo.

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie “Judáš”? Mne jednoznačne zrada, pýcha a namyslenosť, ktorá vyjadruje akúsi nadradenosť, pretože “vie lepšie”. S takýmto - povedala by som prvoplánovým - obrazom Judáša sa v útlej knihe stretneme hneď na začiatku. To však zďaleka nie je všetko. Autor okrem toho prezentuje Judáša z rôznych uhlov pohľadu ako človeka, ktorý nebol iný než ostatní Ježišovi nasledovníci. Aj on bol hriešnik. Mal svoje sny, ciele a túžby. Aj on ako žid očakával vykúpenie Izraela. Predstavoval si Mesiáša inak? Bol zo svojho Majstra sklamaný? Alebo túžil po peniazoch? A čo ak Ježiša vôbec nechcel zradiť? Čo ak ho chcel iba predviesť pred veľradu, kde by mal Ježiš konečne priestor dokázať svoju moc a silu?

Možno bol Judáš sklamaný. Toto nebol ten mesianizmus, ktorý očakával od Ježiša, keď sa rozhodol ho nasledovať. Očakával niečo veľkolepé, silné, politicky rozhodujúce, niečo víťazné. Zdá sa, že Judáš zradil Ježiša, pretože sám sa cítil zradený, takto by sa jeho rozhodnutie javilo skoro ako pomsta. To, čo videl, nebolo tým, čo očakával.

Kniha neposkytuje jednoznačné odpovede na uvedené otázky. Dokonca ich kladie ešte viac, pričom paralelne rozvíja viaceré myšlienkové pochody. Vďaka tomu v nej nájdete asi najkomplexnejší pohľad na postavu Judáša, s akým som sa v slovenských knihách doteraz stretla. Hoci vo svojom vnútri nesúhlasím úplne so všetkým, čo som si v knihe prečítala, musím povedať, že som sa cez ňu veľa naučila.

Iba keď prijmeme vstúpenie do tmy, to znamená do tmy vlastnej úbohosti alebo vlastnej samoty, môžeme s úžasom znovu nájsť a objaviť krásu svetla.

Kniha ma prinútila zatiahnuť na hlbinu a zároveň sa postaviť pred zrkadlo. Vďaka nej som veľa premýšľala nielen nad Judášom z čias Ježiša, ale aj “judášom” prebývajúcim vo mne samej. Myslím, že hranica medzi Petrom, ktorý Ježiša zradil a svoj čin oľutoval, a Judášom, ktorý to neurobil, je veľmi tenká - taká tenká, ako často býva hranica medzi rozhodnutím pre spásu a zatratenie. Nech už to s Judášom nakoniec dopadlo akokoľvek, môžeme s určitosťou povedať, že nad všetkým až do konca kraľuje Božia zvrchovaná múdrosť, nesmierne milosrdenstvo a nekonečná láska. Som si istá, že tí, čo sa knihu rozhodnú prečítať, objavia toto posolstvo na každej jednej stránke.

Bibliografické údaje

Meno autora: Sergio Stevan
Názov knihy: Judáš

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2019
Počet strán: 88
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár