Edward Looney: Srdce podľa Márie

29.07.2020 / Knižné tipy

6e74a9eb-e66c-44f4-8ff4-99bfb4db7f69

Recenzia

Milujem Pannu Máriu. Jej ochranu a pôsobenie pociťujem na každom kroku, a to najmä pri dôležitých rozhodnutiach, ktoré by som bez jej pomoci azda ani nevedela urobiť. Denne sa k nej modlím rôzne modlitby za asi milión úmyslov a ešte nikdy ma nesklamala. Keď som sa preto dozvedela o knihe Srdce podľa Márie, ktorá okrem krásnych obrázkov obsahuje 31 denných zamyslení k Ježišovej mame, veľmi som sa potešila. Bolo mi jasné, že toto bude niečo pre mňa.

Útla kniha, ktorej obsah sa dá prirovnať k mesačnej pobožnosti, ponúka hlboké zamyslenia katolíckeho (a mariánskeho) kňaza Edwarda Looneyho. Všetky sa týkajú Máriinho života a lásky, ktorú k Ježišovi, Jozefovi, učeníkom, prvej Cirkvi i nám - jej deťom - ako matka prechováva. Na základe príkladov z Písma, ktoré ju detailne približujú takú, aká naozaj bola, sa vďaka knihe deň po dni dozvedáme, ako ju v 21. storočí napodobniť tam, kde práve sme.

Knižka Srdce podľa Márie je rozdelená na dve časti. Prvú tvorí 21 zamyslení, čiže 21 dní, počas ktorých bližšie spoznáte vlastnosti Máriinho srdca ako čistotu, trpezlivosť, pokoru a mnohé iné. Druhá časť sa zaoberá 10 túžbami Máriinho srdca. Sem patrí hlavne naša jednota, modlitba či spása. Každé jedno zamyslenie vás prinúti zastaviť sa a uvažovať: O čom to tu celé je? Žijem tak, ako by som mal? Môžem sa aj ja stať podobným najväčšej a najvznešenejšej žene neba i zeme?

Napriek nádhernej vizuálnej stránke, ktorá možno na prvý pohľad budí dojem nenáročného čítania na voľné chvíle, je kniha poriadnym duchovným sústom, ktoré vás prinúti zatiahnuť na hlbinu a spytovať si svedomie. Srdce podľa Márie teda nie je pre tých, ktorí sú so sebou spokojní a nechcú na svojej povahe či živote nič meniť. Čerešničkou na torte sú príbehy z autorovho života, ktoré knihe dodávajú punc autentickosti. Vďaka nim sa budete lepšie vedieť vžiť do jednotlivých úvah, ktoré vás následne o to viac zasiahnu.

Srdce podľa Márie je skvelým úvodom do vzťahu s Pannou Máriou. Neváhala by som ju podarovať komukoľvek, kto si k nej ešte nenašiel cestu. Kniha však iste poslúži aj ako dobrá príprava na zasvätenie sa Panne Márii pre tých, ktorí to so svojím duchovným životom myslia vážne. Nech už je to vo vašom prípade akokoľvek, som si istá, že vás nesklame. Naučíte sa v nej mnoho nových vecí o sebe samých - a to je dobrý dôvod, prečo toto putovanie do hlbín Máriinho srdca začať.

A bonus na záver: Kniha je cirkevne schválená.

Bibliografické údaje

Meno autora: Edward Looney
Názov knihy: Srdce podľa Márie

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2018
Počet strán: 224
Väzba: tvrdá

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár