Ranná modlitba podľa sv. Františka Saleského

02.05.2022 / Modlitby

Známa kniha svätého Františka Saleského s názvom Filotea – návod na nábožný život patrí medzi moje obľúbené už od čias, kedy som študovala na vysokej škole. V poslednej dobe som sa k nej opätovne vrátila a začala ju hlbšie a intenzívnejšie študovať. Nesmierne ma to obohacuje! Ak ste ju ešte nečítali, rozhodne vám ju odporúčam.

Držiac sa rád svätého Františka, ktoré v tejto knihe uvádza, som si počas uplynulého víkendu napísala vlastnú rannú modlitbu. Verím, že vás povzbudí a pomôže vám vstúpiť do nového dňa s pohľadom upretým na to, čo je v tomto živote podstatné.

603ceb01-4d8f-4098-94c2-d31d1bd2c6bd

Pane, všemohúci Bože, môj Stvoriteľ a Otec,

verím v teba, klaniam sa ti, dúfam v teba a milujem ťa. Ďakujem ti, že si ma predošlej noci udržal pri živote a doprial mi nové ráno. Pre mnohých ľudí bola posledná noc skutočne poslednou (krátka modlitba za zosnulých, napr. Odpočinutie večné…). Ja som však dostala nový deň ako dar od teba, aby som mala možnosť nadobudnúť si zásluhy pre nebo, pre ten veľký a slávny deň večnosti. Dnešný deň chcem preto prežiť v takom duchu, aby som tieto zásluhy aj naozaj získala.

Celý nový deň, všetky jeho starosti a práce, chcem využiť na väčšiu Božiu slávu a na spasenie svojej duše. Hoci mi zaiste prinesie aj mnohé ťažkosti a pokušenia (konkrétne vymenovať, aké pokušenia ma pravdepodobne postretnú, napríklad netrpezlivosť, hnev, neláskavosť, závisť, požívačnosť, nemiernosť, nečistota…), pevne sa rozhodujem ostať ti vernou a vyhýbať sa všetkému, čo by bolo proti tvojej vôli a na škodu mojej duši. Všetky svoje predsavzatia chcem aj naozaj uskutočniť, a to až do posledných maličkostí. Rozhodujem sa preto použiť nasledovné cesty a prostriedky: konkrétne vymenovať, ako budem vo chvíľach ťažkostí a pokušenia reagovať, napríklad milý úsmev ako odpoveď na nepríjemnú správu, zahryznutie si do jazyka pri stretnutí s konkrétnou osobou, trpezlivé čakanie u lekára…

Pokorujem sa pred tebou, Pane, a uvedomujem si, že nič z toho, čo som si práve predsavzala, nedokážem urobiť vlastnými silami. Musíš mi svojou milosťou pomôcť ty sám. Obetujem ti preto môj rozum so všetkými jeho myšlienkami, moje srdce so všetkými jeho citmi a hnutiami a moju vôľu so všetkými jej rozhodnutiami a predsavzatiami. Prosím ťa o požehnanie, ochranu a pomoc v tomto novom dni, do ktorého práve vykračujem.

Ježišu, zmiluj sa nado mnou!
Panna Mária, oroduj za mňa!
Svätý Jozef, oroduj za mňa!

Amen.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár