120 zamyslení s Teréziou z Lisieux

09.07.2020 / Knižné tipy

e151e8eb-1515-4f16-aded-0b8c24e6315c

Recenzia

Keď sa mi dostala do rúk útla kniha s názvom 120 zamyslení s Teréziou z Lisieux, bola som nadšená. Svätú Terezku mám veľmi rada najmä kvôli jej rodičom, svätým Zélii a Ľudovítovi Martinovcom, ku ktorým sa rada modlím. Terezkina spiritualita, ktorá prirodzene vychádza zo spirituality jej rodiny, ma fascinuje, a tak som sa tešila, že sa o nej budem môcť dozvedieť zase o niečo viac. A tak sa aj stalo.

Boh ma stvoril tak, že keď raz začnem milovať, milujem navždy.

Hoci sú zamyslenia v knižke veľmi krátke a dajú sa prečítať veľmi rýchlo, poskytujú množstvo “duchovnej potravy”. Mnohé slová, ktoré som si v knihe prečítala, so mnou “zostávali” celý deň a nevedela som na ne prestať myslieť. Ak som knihu začala čítať kvôli tomu, že mám rada svätú Terezku, dočítala som ju s tým, že ju mám ešte radšej :) Čítaním jej zápiskov a listov, ako aj svedectiev jej blízkych či udalostí zo života jej rodiny i rehoľnej komunity, ktoré knihu 120 zamyslení s Teréziou z Lisieux tvoria, som ju totiž spoznala oveľa dôvernejšie a osobnejšie.

Aká sladká radosť plynie z poznania, že Boh je spravodlivý. Inými slovami, že berie ohľad na naše slabosti a dokonale rozumie, akí sú ľudia krehkí. Čoho sa mám teda báť? Ak Boh, ktorý je dokonale spravodlivý, preukazuje také milosrdenstvo v odpustení márnotratnému synovi, nebude milosrdný aj ku mne, ktorá “som stále s ním”?

Kniha je vhodným čítaním nielen pre tých, ktorí majú k svätej Terezke blízko, ale aj pre tých, ktorí si k nej ešte nenašli cestu a chcú ju lepšie spoznať. Vďaka krátkosti a jednoduchosti zamyslení, ktoré predstavujú jej život a dielo, sa oboznámite so základmi jej vnímania Boha, života a viery. No nielen to - dozviete sa aj o udalostiach z jej života, o ktorých ste doteraz nevedeli. Myslím, že knižka nesklame nikoho, kto po nej siahne s otvoreným srdcom a chuťou naučiť sa niečo nové. Jednoznačne odporúčam.

Keď som pred svätostánkom, dokážem povedať nášmu Pánovi iba jedno: “Bože môj, ty vieš, že ťa milujem.” Viem, že moja modlitba Ježiša neunavuje. Pozná bezmocnosť svojej malej úbohej nevesty a je spokojný s jej dobrým úmyslom.

Bibliografické údaje

Meno autora: Patricia Treece
Názov knihy: 120 zamyslení s Teréziou z Lisieux

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2019
Počet strán: 200
Väzba: tvrdá

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár