21 dní s Michalom Archanjelom

18.01.2022 / Knižné tipy

dd09497c-cfcd-4cea-b304-266f0b0efdfd

Recenzia

Svätý Pavol nás v 6. kapitole Listu Efezanom vyzýva upevňovať sa v Pánovi a v sile jeho moci. Píše: Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla. Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach. (Ef 6, 11–12) Z jeho slov je jasné, že v tomto duchovnom boji nezvíťazíme sami. Potrebujeme pomoc zhora.

Takouto pomocou je aj svätý Michal Archanjel, mocný orodovník u Boha a nepopierateľný víťaz nad satanom. Útla knižka z vydavateľstva Zachej.sk s názvom 21 dní s Michalom Archanjelom nám ho predstavuje práve takto – ako odvážneho a neohrozeného pomocníka, ochotného bojovať za svojich zverencov až do konca ich životnej púti na tomto svete. Všetko, čo potrebuje k tomu, aby nám pomohol a viedol nás na našej ceste k Bohu, je naša vlastná pokora a ochota uznať si svoju slabosť, poprosiť ho o pomoc, počúvať ho a dôverovať mu.

Jedným zo spôsobov, ako sa zveriť pod jeho mocnú ochranu, je práve táto kniha. Ako napovedá jej veľavravný názov, ide o 21 dní duchovného boja – teda modlitieb, ktoré vykonávame s určitým úmyslom. V tomto konkrétnom prípade je to naše oslobodenie, teda vymanenie sa z diablových úkladov, ako aj naplnenie Božích plánov s našimi životmi, ktoré sú plné pokoja, nádeje a úžasnej budúcnosti, ktorá na nás čaká v nebi. S týmito úmyslami som do tohto 21-dňového zápasu nastúpila aj ja sama.

Počas prvých troch dní boli modlitby z knihy zamerané na posilnenie dôvery a vzťahu so Svätou Trojicou. Ďalšie tri dni sa venovali náprave vzťahov s našimi blížnymi. Nasledovalo deväť dní, počas ktorých som sa modlila za svoje oslobodenie. Tri dni modlitieb som zas venovala úspechu svojich plánov a napokon, v posledných troch dňoch tejto pobožnosti, som v Ježišovom a v Máriinom mene vyhlasovala víťazstvo nad neúspechom.

Cirkevne schválená kniha 21 dní s Michalom Archanjelom je prakticku príručkou v duchovnom boji a komplexným programom duchovného rastu v jednom. Hoci sa vám rytmus celej pobožnosti môže zozačiatku zdať veľmi zvláštny a nezáživný, opak je pravdou. Ja sama som knižke prišla na chuť asi až po prvom týždni. Odvtedy až do konca som sa na denné modlitby veľmi tešila a očakávala ich priam s nadpozemskou istotou, že budú vyslyšané.

Bola moja prvotná nechuť spôsobená satanovou snahou o prekazenie tohto duchovného boja proti nemu? Či už to bolo tak či onak, pobožnosť som neprerušila, na čo dôrazne vyzýva aj sám autor priamo na začiatku knihy. Ak ste teda pripravení obetovať počas 21 po sebe nasledujúcich dní približne 20 minút denne duchovnému boju po boku svätého Michala, neváhajte a knižku si zadovážte. Odporúčam ju každému, kto pozná silu modlitby a má s duchovným bojom aspoň aké-také skúsenosti. Aj vďaka nej totiž budete môcť so svätým Michalom Archanjelom stáť na stupni víťazov.

Bibliografické údaje

Meno autora: Mathieu-Modeste Kpodehoto
Názov knihy: 21 dní s Michalom Archanjelom

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2021
Počet strán: 120
Väzba: mäkká

Foto knihy: Šimon Pavlišin

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár