Tessa Afsharová: Anjelský chlieb

18.02.2020 / Knižné tipy

290fa744-672b-4709-bafa-9b657e84c4a1

Recenzia

Zrada. Bolesť. Zranené srdce. Strach. A láska, ktorá búra každý múr a láme všetky putá. Presne tieto slová vystihujú príbeh Lýdie, predavačky purpuru v meste Filipy. O tejto nezvyčajnej žene, ktorá je hlavnou hrdinkou románu Anjelský chlieb americkej autorky iránskeho pôvodu Tessy Afsharovej z vydavateľstva Kumran.sk, sa píše aj v 16. kapitole Skutkov apoštolov. Ak práve hľadáte oddychovú knihu, s ktorou sa so zatajeným dychom na pár hodín prenesiete do biblických čias, určite dajte tomuto románu šancu. Tessa vás ani tentokrát nesklame.

Rebeka sa k nej naklonila: “V dejinách bolo mnoho ľudí, ktorí neboli Abrahámovými potomkami, a predsa napokon patrili Pánovi. Rachab. Rút. Náman. Oni všetci boli pohania ako ty. Uváž, Lýdia, čo sa môže stať, keď sa k nemu budeš modliť. Čo sa môže stať s tvojím srdcom. Pán ti môže dať anjelský chlieb.”

Centrom celého Anjelského chleba tentokrát nie je ľúbostný príbeh, ale skôr vnútorný svet Lýdie. Na stránkach románu sa z tohto mladého, ustráchaného a dôverčivého dievčaťa postupne stáva vážená dáma s tajomnou minulosťou a uzavretým srdcom. Jej trpká skúsenosť so zradou a bolesťou ju už vo veľmi mladom veku prinútila postaviť sa na vlastné nohy. Ako žena vo výlučne mužskom svete obchodu s purpurom však musí pracovať oveľa ťažšie než jej konkurencia. No táto tvrdá práca Lýdii aspoň cez deň umožňuje zabudnúť na obrovskú bolesť, ktorá ju spútava a nedovoľuje jej veriť v svetlú budúcnosť. Všetko sa zmení až vo chvíli, keď stretne dnes už svätého Pavla…

“Chcel som tým povedať, že Kristovo dielo vrhá tieň na tvoj život bez ohľadu na to, či sa stane zázrak alebo nie. Namiesto zázraku ti Boh môže dať silu alebo pokoj, hoci okolo teba bude vyčíňať búrka. Možno ti dá múdrosť, keď budeš potrebovať odpovede. Alebo ťa chytí za ruku, ako to vie iba on, dá ti odvahu a podoprie ochabnuté kolená. Jeho dielo je dokončené a vrhá tieň na všetky tvoje nedokončené práce.”

Na svojej ceste Lýdia zažíva mnoho úsmevných trampôt a hrozivých ťažkostí, ale aj bezpodmienečnej lásky zmiešanej s nepochopiteľnou bolesťou. Boh jej zosiela do cesty ľudí, ktorí menia jej pohľad na svet a prinášajú jej v osobe Ježiša to, čo najviac potrebuje - vnútorné uzdravenie a hlboké odpustenie. Len Ježišova pomoc jej totiž vo finále môže pomôcť odvážiť sa čeliť vlastným strachom a prijať lásku, ktorú celý život hľadá.

Od otcovej smrti sa so svojimi tajomstvami ešte nikdy nezverila nijakému mužovi. Markus vstúpil do skrytého sveta plného jej chýb a zlyhaní, a neprestal ju mať rád. Odrazu pochopila, že to jej nestačí. Nie od Marka. Túžila po tom, aby ju miloval.

Tessa Afsharová je mojou obľúbenou autorkou. Čítala som takmer všetky jej knihy, ktoré v slovenčine vyšli. Jej tvorba sa mi veľmi páči; neviem sa dočkať momentov, ktoré môžem stráviť s jej dielami. Jej meno je pre mňa zárukou kvality. Preto som aj pri románe Anjelský chlieb očakávala to povestné čaro, ktoré ma doteraz vždy opantalo. Musím sa priznať, že v tomto prípade prišlo o čosi neskôr než pri mojich predchádzajúcich zážitkoch. Napriek tomu si trúfam povedať, že vás tento príbeh zaujme. Hoci podľa môjho názoru nepatrí medzi to najlepšie z Tessinho pera, príjemné chvíle s ním určite strávite.

Bibliografické údaje

Meno autora: Tessa Afsharová
Názov knihy: Anjelský chlieb

Vydavateľstvo: kumran.sk
Rok vydania: 2018
Počet strán: 336
Väzba: mäkká

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe storpic.com.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár