Sarah Priceová: Dievča s košom rajčín

02.06.2020 / Knižné tipy

a25fe10c-b076-4b3c-ac8f-ffedab116d85

Recenzia

Vždy, keď mám vďaka dobrému príbehu možnosť nahliadnuť do minulosti alebo sa dozvedieť niečo nové, srším nadšením a nechcem si takú príležitosť nechať ujsť. Keď som objavila útlu brožúrku Dievča s košom rajčín od Sarah Priceovej, bola som fascinovaná. O Amišoch (uzavretej skupine tradičných kresťanov anabaptistického smerovania, ktorí žijú v USA a Kanade) som toho dovtedy veľa nevedela, a tak som sa do dielka rýchlo začítala, pretože som to chcela zmeniť.

Dievča s košom rajčín je prvá kniha zo série s názvom Efrata. Jej autorka Sarah Priceová s Amišmi istú dobu sama žila, a tak dobre pozná pozitíva i negatíva tohto pre dnešného človeka netradičného životného štýlu (ak ste to nevedeli, tak komunity Amišov ani v roku 2020 nepoužívajú elektrinu, telefóny či autá; stále pracujú manuálne a obliekajú sa do šiat, ktoré sa bežne nosili v 19. storočí). Postavy tak vykresľuje vierohodne napriek tomu, že ide o skutočne kratučký príbeh.

290f12da-916d-4f96-a96c-2d3e1af68cad Takto vyzerá typické oblečenie Amišov.

Hlavnou postavou knihy je Priscilla Smuckerová, citlivé a skromné 16-ročné dievča, ktoré žije na farme, pomáha mame s vedením domácnosti a stará sa o vlastnú záhradku. Jej pokojný (a pre moderného človeka dosť jednotvárny) život však nadobro zmení závisť dievčaťa menom Susie, ktorá ju začne bezdôvodne šikanovať.

Priscillina reakcia sa vôbec nepodobá tomu, čo by som v danej situácii urobila ja - alebo ktokoľvek, koho poznám. Dievča sa neobraňuje, nevolá na pomoc dospelých a nesnaží sa Susie dokázať, že sa veľmi mýli. Práve naopak - reaguje láskavo a bez váhania odpúšťa napriek bolesti, ktorú jej šikana spôsobuje. Hoci sa jej správanie môže zdať nezvyčajne pasívne, myslím si, že prinieslo svoje ovocie - a to nielen fyzicky v Priscillinej záhrade, ale aj prenesene v celej komunite, a najmä v Susie samotnej. A ako bonus objavuje Priscilla aj svoju prvú lásku…

4f254575-bfe8-4c3c-bb04-46e324b59903 Amišovia ešte aj v dnešnej dobe používajú ako dopravný prostriedok koče.

Kniha Dievča s košom rajčín je veľmi netradičné dielo. Napriek tomu, že sa odohráva v súčasnosti, budete mať pri jej čítaní silný pocit, akoby ste sa vrátili o pár stoviek rokov dozadu. Neviem si predstaviť, že by som v takej komunite žila, no hodnoty, ktoré Amišovia v knižke zastávajú, ma veľmi oslovili. Priscillino správanie a spôsob života amišskej komunity ma prinútili zamyslieť sa nad vlastnou uponáhľanosťou a na chvíľu sa zastaviť.

Hoci od vydania tejto knihy uplynulo 7 rokov, na policiach kníhkupectiev sa mi doteraz nepodarilo nájsť jej pokračovanie. Rada by som si ho prečítala - už len preto, aby som sa o Amišoch zase dozvedela niečo nové. Vyzerá to však tak, že si naň budem musieť počkať. Snáď sa raz dočkám :)

Bibliografické údaje

Meno autora: Sarah Priceová
Názov knihy: Dievča s košom rajčín

Vydavateľstvo: i527.net
Rok vydania: 2013
Počet strán: 80
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár