Mária Martina Marthini: Lazár, poď (von)!

15.04.2019 / Knižné tipy

872bd620-864b-4ab3-aafb-47cb1440e280

Recenzia

Utrpenie. Osem písmen, ktorých spojenie sa v dnešnej uponáhľanej dobe stalo nežiaducim. Zachraňujeme trpiace zvieratká, bojujeme za rovnoprávnosť žien, bojkotujeme rasovú neznášanlivosť a pochodujeme v mene sexuálnej nezávislosti. Slobodu, voľnosť, ochranu a uznanie si predsa v 21. storočí zaslúži úplne každý! Priniesla však moderná doba okrem množstva výdobytkov aj skutočný liek na utrpenie?

Odpovede na chúlostivé, no predsa len bytostné otázky týkajúce sa utrpenia každého jedného z nás sa v svojom diele Lazár, poď (von)! snaží objaviť aj slovenská autorka s pseudonymom Mária Martina Marthini. Citlivo, no pritom s nadhľadom a pokorou pred nami neváha otvoriť jednu ranu za druhou, snažiac sa ich pritom očistiť od nánosov zúfalstva, pohŕdania, bolesti a viny, ktoré sa tam za tie roky nahromadili. Jej viera, ktorá uprostred životných skúšok prechádza naozaj náročným obdobím, slúži ako základ rozprávania, na ktorom je postavený celý Máriin Martinin príbeh. A ten naozaj stojí za prečítanie.

Pri posledných slovách som už mala v krku poriadnu gundžu. Asi zo všetkých tých prehltnutých sĺz. Mamka sa iba nostalgicky usmievala a mlčala. Sedela som oproti nej na stoličke, čelá sme mali opreté o seba a držali sme sa za ruky. V mäkkosti jej pokožky presiaknutej chorobou som cítila mäkkosť jej lásky ku mne. Lásky, akou ma nemiloval a nikdy už nebude milovať nijaký človek na tejto zemi…

Vidieť blízkeho človeka trpieť je niekedy oveľa ťažšie než prežívať vlastnú bolesť. Martina Mária Marthini vie o tom svoje. Kto z nás dokáže v takomto prípade prijať Božiu vôľu s úplnou odovzdanosťou? Vlastným úsilím, trpiac spasiteľským komplexom, však často trpiacemu vôbec nepomáhame. Priznajme sa: koľkokrát sme sa už snažili stať amatérskou prozreteľnosťou v životoch iných? Vstupujeme do situácií, hovoriac: „Tento človek si také utrpenie predsa nezaslúži!“ Naozaj? Nebránime svojím konaním azda až pričasto Božej vôli?

Je to ako svadba, ako sobáš. Ty si nevesta a Ježiš je milujúci Ženích. Jediný skutočne Milujúci. Ale ako sa s ním zosobášiš, ako si ho vezmeš a ako s ním budeš celú večnosť žiť, ak ti je cudzí, ak ho nepoznáš už tu a teraz, ak s ním pred svadbou nechodíš, ak ho nemiluješ a ak On nie je tvojím absolútne osobným Bohom…?“ Tá otázka ma zabolela. Nie kvôli mne; pomyslela som si vtedy na svoju mamu a sestru…

Kniha je zaujímavo zoradená do krátkych kapitol, ktoré kopírujú zastavenia krížovej cesty nielen formálne, ale i obsahovo. Autorka tak vytvára príležitosť uvedomiť si podobnosť našich životných bolestí s tými Ježišovými. Uprostred všetkého zmätku a trápenia však nesmieme zabudnúť, že po smrti zákonite nasleduje vzkriesenie. Nádej predsa umiera posledná… Úlohu objaviť jej záblesky v príbehu Máriinej Martininej mamy trpiacej rakovinou už nechám na vás.

Zrazu ma ovládol nutkavý pocit vyskočiť z okna. Myslím, že nikdy som nemala k samovražde tak blízko ako vtedy. Hlasy vo mne mi vsugerúvali, že som bláznivá, Boh mi nepomôže, rodina o ničom nevie […] a svojim […] priateľom […] volať nemôžem, veď ako by to vyzeralo, keby ma našli v takom stave, ako by som im to vysvetlila…? Som teda na všetko sama. Mala som intenzívny pocit, že buď sa v tej chvíli zbláznim, alebo z toho okna naozaj vyskočím.

Kniha Lazár, poď (von)! sa Vám dostane pod kožu veľmi rýchlo a garantujem Vám, že sa jej nebudete vedieť nabažiť. Ja sama som ju v priebehu mesiaca zhltla hneď dvakrát a stále mám pocit, že som si z nej nevzala všetko to bohatstvo, ktoré v sebe ukrýva. Autorkin zmysel pre detail a majstrovské zachytenie vnútorného boja, ktorý sa v nej odohrával, Vás prinúti hlbšie prehodnotiť vlastné zmýšľanie. Dajte preto útlej knižke šancu. Som si istá, že sa vďaka nej pozriete na svoje utrpenie úplne novou optikou.

Bibliografické údaje

Meno autora: Mária Martina Marthini
Názov knihy: Lazár, poď (von)! Svedectvo potrápenej viery

Vydavateľstvo: Zachej.sk
Rok vydania: 2017
Počet strán: 160
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár