Stormie Omartian: Moc modlitby ženy

17.04.2020 / Knižné tipy

3b383bf3-a258-441f-b2e6-65e97c78d8ee

Recenzia

Myslím, že jedným z hlavných dôvodov, prečo sa dnešní ľudia nemodlia, je fakt, že v tom nevidia zmysel. Koľkí to považujú za stratu času, pretože to už v minulosti vyskúšali, no želaný výsledok sa nedostavil? Ďalší vôbec neveria, že by ich modlitba mohla byť niekým vypočutá, a preto to ani neskúšajú… Žijeme v instantnej kultúre, no napriek tomu sa kdesi v nás neustále ozýva zakopaná túžba po hĺbke. Vieme však o tom, že ju môžeme naplniť modlitbou?

Zistila som, že Pán Boh dokáže predo mnou utíšiť búrky, ochrániť mňa aj mojich drahých a vyriešiť to, čo sa zdá úplne nezvládnuteľné – a to vtedy, keď na neho zložím všetky svoje starosti. To sa však neudeje samo od seba a bez modlitby.

Nech sa nachádzate kdekoľvek a prežili ste čokoľvek, vedzte, že nikdy nie je neskoro začať sa modliť. Ak sa chcete skutočne ponoriť do hlbín dôverného vzťahu s Bohom, bez modlitby to nepôjde. Muži i ženy - my všetci sa potrebujeme modliť, aby sme mohli žiť v plnosti. Existuje množstvo kvalitnej literatúry, po ktorej môžete siahnuť, či už sa zaraďujete medzi modlitebníkov - nováčikov alebo pokročilých. Dnes sa však chcem s vami podeliť o jeden poklad, ktorý je zvlášť určený ženám. Je to kniha Moc modlitby ženy od americkej autorky Stormie Omartian.

Uvedom si, že ak si sa doteraz nemodlievala, zo dňa na deň sa to nezmení. Na to, aby sa obrovský parník tvojho života pootočil a nabral nový smer, je potrebný určitý čas. Veľká loď nezmení smer ihneď, len čo otočíš kormidlom. Na začiatku sa ti možno bude zdať, že nedošlo k žiadnej zmene. Modlitba dokáže obrátiť náš život naruby, ale zvyčajne sa to nestane vo chvíli, keď vyslovíme prvé slová. Nevzdávaj sa. Čoskoro pôjdeš “plnou parou vpred” novým smerom. Ľudia sa často vzdávajú skôr, než dostanú odpoveď na svoju modlitbu. Nezabudni, že nie sme na výletnej plavbe po zálive, ale na celoživotnej plavbe do vzdialeného prístavu. Vzdať sa neprichádza do úvahy.

Už samotný názov napovedá, že modlitba ženy nie je čímsi bezcenným, práve naopak - má moc. Akú? Nesmiernu - moc meniť situácie, veci a životy ľudí okolo vás, vrátane vášho vlastného. A to je predsa dostatočný dôvod na to, aby ste to vyskúšali, no nie?

Všetky sme už zažili situácie, ktoré boli nad naše sily. Zistili sme, že nemáme na to, aby sme dosiahli úplnú premenu. Uvedomujeme si, že potrebujeme zásah zvonka, ktorý ďaleko presahuje naše schopnosti. Vo svete existuje iba jediná taká sila - moc Božia.

Autorka s netradičným menom Stormie (z angl. storm - búrka) Omartian v knihe ponúka 30 zamyslení, po ktorých nasledujú úprimné modlitby. Dotýka sa v nich tém ako strach, odpustenie, vzťahy, práca, súženie, pokušenie či minulosť. A Stormie naozaj vie, čo robí. V živote si totiž prešla doslova peklom a prežila takmer všetko, čo môže ženu ničiť: drogy, násilie, psychické týranie, zdravotné problémy a poruchy prijímu potravy, nedostatok financií, hlad, potraty, striedanie partnerov, okultizmus, ale aj sláva, úspech a popularita. Jej autobiografiu Stormie, ktorá vyšla v českom vydavateľstve Paulínky, som zhltla za jeden večer. Asi netreba dodávať, že na ňu dodnes neviem zabudnúť.

Nestrachuj sa, že ak si doteraz nežila podľa Božieho plánu, je už neskoro začať. Nikdy nie je príliš neskoro. Aj ja som sa so všetkým omeškala: Pána som prijala, až keď som mala 28, vydala som sa a deti som mala neskôr ako ostatní, písaním som sa začala živiť až po štyridsiatke a moja služba sa rozbehla naplno až po päťdesiatke. Dôveruj mi, Pán Boh má v každej etape tvojho života s tebou plán - aj práve teraz.

Kniha Moc modlitby ženy by mala byť povinnou príručkou každej veriacej ženy. Kombinácia autorkiných osobných skúseností a praktických modlitieb sa ma doteraz hlboko dotýka a premieňa moje vnútro. Z knižky sa pravidelne modlím; nie je to totiž dielo, ktoré vám po prečítaní zapadne prachom kdesi v zabudnutých častiach poličky. Odporúčam vám ju preto všetkými desiatimi. Stormie vás naučí modliť sa srdcom, nielen mysľou. A som si istá, že po prečítaní (a premodlení) knihy už žiadna z vašich modlitieb neostane nevypočutá.

Bibliografické údaje

Meno autora: Stormie Omartian
Názov knihy: Moc modlitby ženy

Vydavateľstvo: Slovo života Bratislava
Rok vydania: 2013
Počet strán: 190
Väzba: mäkká

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár