Prosba k Božiemu milosrdenstvu

19.04.2020 / Modlitby

Nedeľa Božieho milosrdenstva je výnimočným dňom kresťanského roka. Mnohí ľudia dnes zverujú svoje prosby Bohu s dôverou, že ich vo svojom milosrdenstve zaiste vyslyší. Silu takejto modlitby dosvedčujú mnohé svedectvá; v niektorých prípadoch dokonca môžeme hovoriť o zázrakoch.

Nečudo - veď dnešný sviatok je podľa Ježišových slov adresovaných svätej Faustíne dňom, kedy Boh otvára vnútro svojho milosrdenstva. Vylieva more milostí na duše, ktoré sa k nemu priblížia, a nenecháva ich bez útechy.

Odvážme sa dnes preto prosiť Boha o všetko, čo potrebujeme. Zverme mu v modlitbe svoje najtajnejšie sny a zaklopme na nebeské brány s istotou, že budeme vyslyšaní.

Popri všetkých modlitbách a prosbách však nezabudnime na tú najdôležitejšiu, po ktorej Boh tak veľmi túži: prosme ho dnes nielen o milosrdenstvo pre nás, ale najmä o to, aby mohol byť milosrdným cez nás. Prosme ho dnes o to, aby sme sa sami stali jeho milosrdenstvom vo svete, ktorý to tak veľmi potrebuje.

Pri písaní tejto modlitby som sa inšpirovala zápiskami vo Faustíninom Denníčku - Božie milosrdenstvo v mojej duši. Verím, že vám pomôže Božie milosrdenstvo lepšie spoznať - a najmä podľa jeho vzoru aj žiť.

5d0c307f-da37-473b-902c-2951d49d6c34

Večný Otče, Pán neba i zeme,

ty držíš svet vo svojich všemohúcich dlaniach. Vládneš vesmíru a kraľuješ nad nebesami. Hýbeš planétami a riadiš svit hviezd. Tvoje slová poslúchajú mocné šíky anjelov a blažené zástupy svätých. Tvoja veľkosť nemá hraníc, si odvekov a naveky. Nik nie je ako ty, Bože!

Napriek tomu miluješ a chrániš ako svoje najvzácnejšie dedičstvo nás, slabých ľudí. Bez tvojho vedomia nevypadne ani jediný vlas, ktorému si dal vyrásť na našej hlave. Tvoja oddanosť k nám nemá hraníc. Si s nami v každej chvíli, ktorú prežívame, a staráš sa o nás, hoci ti za to mnohokrát ani len nepoďakujeme. Dávaš nám viac, než prosíme, a milostivo zabúdaš na naše pády a zlyhania, keď ich ľutujeme. Odpúšťaš nám všetky naše hriechy a pre svoju veľkú lásku k nám si neváhal obetovať ani svojho jednorodeného Syna, aby sme sa raz na teba mohli pozerať z tváre do tváre.

Nedokážem to pochopiť, Pane. Čím sme si to zaslúžili?

V tichosti počujem tvoj láskavý hlas: Môjmu milosrdenstvu neprekáža vaša úbohosť. Čím ste úbohejší, tým máte väčšie právo na moje milosrdenstvo (Denníček 1182). Nebojte sa ku mne priblížiť. Hoci by ste mali viac hriechov, ako je piesku na zemi, všetko utonie v priepasti môjho milosrdenstva (Denníček 1509).

Pomôž mi, Pane, pochopiť nepochopiteľné. Daruj mi silu žiť vo svetle tvojho nekonečného milosrdenstva a pravdivo ho zjavovať všade tam, kam ma posielaš. Milostivo na mňa zhliadni a nedovoľ, aby som niekedy zabudla na poslanie, ktoré si mi zveril: byť majákom pre všetkých tých, ktorí v búrkach života stratili svoj smer. Chcem všetkým, čím som, čo robím a čo mám svedčiť o veľkosti tvojho milosrdenstva.

A hoci je moja slabosť veľká, predsa dôverujem sile tvojej milosti, ktorá ma v tom bude sprevádzať (Denníček 1371).

Amen.

cecd6e6c-53a0-4496-85bc-27f52233d387

Za nádhernú grafickú podobu časti mojej modlitby ďakujem Ľubovi zo Saletini Rozkvet.

1 komentár

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár
Zuzka Utorok 16. Marec 2021 19:44

Nadherna modlitba 🙏

Odpovedaj