Nezadaní, využite dobu rúšok naplno!

02.05.2020 / Blog

9d6b036e-bfc2-416e-82bd-02c2903a9577 Každodenné správy o počtoch otestovaných a nakazených, rátanie úmrtí, povinná izolácia. Školy, divadlá, kiná a mnohé prevádzky ostávajú napriek plánovanému fázovému otváraniu stále uzavreté. Ľudia sú nahnevaní, zatrpknutí a zlomení. Mnohí prišli o prácu, ochoreli alebo majú neočakávané existenčné problémy. Časy, v ktorých aktuálne žijeme, sú všetko, len nie jednoduché. A ty si k tomu všetkému ešte stále nezadaný.

Na myseľ mi prichádza moja najobľúbenejšia scéna z prvej časti Pána prsteňov:

“Bodaj by sa to nebolo stalo za môjho života,” vzdychol Frodo. “I ja si tak hovorím,” povedal Gandalf. “A hovoria si to všetci, ktorí žijú v podobných časoch. Lenže o tom my nerozhodujeme. Rozhodovať môžeme iba o tom, ako si budeme počínať v čase, ktorý nám bol daný. A náš čas, Frodo môj, už začína černieť. Nepriateľ rýchlo mocnie. Nazdávam sa, že jeho plány ešte zďaleka nedozreli, ale už zrejú. Čakajú nás ťažké chvíle.” (Tolkien, J.R.R.: Pán prsteňov - Spoločenstvo prsteňa, Slovart 2001)

Zamysli sa. Čo ak si sa narodil práve pre čas, ako je tento? Máš moc využiť ho - alebo ho premárniť. Rozhodnutie je len na tebe.

Možno sa pýtaš: Prečo práve teraz? A prečo práve ja? Ver mi, vo svojom zúfalstve nie si sám. Ja prvá sa hlásim ako nespokojná! Priateľ, stretnutia s kamarátmi, všetky zrušené aktivity a najmä každodenná svätá omša, na ktorú som chodievala - to všetko mi chýba (a ešte chvíľu aj pravdepodobne bude). Miesto toho trávim väčšinu dňa doma za počítačom kvôli práci a na stretku som nebola ani nepamätám…

Napriek tomu si myslím, že tento čas nie je chybou v programe. Dokonca ani pre nezadaných. Vieš však, ako z neho vyťažiť čo najviac? Ponúkam ti 3 nápady, ktoré ti pomôžu využiť prítomnosť na maximum takú, aká je:

  • Zastav sa

Áno, myslím to vážne. Viem, že takmer celý svet už vyše mesiaca “stojí” - a ty a tvoje vzťahy spolu s ním. Ja ti však napriek tomu odporúčam zastaviť sa - tentokrát naozaj.

Hlboko sa zamysli. Zavri sa do ticha, vypni mobil a pravdivo popremýšľaj nad tým, kým si teraz - a aký by si raz chcel byť pre svojho budúceho partnera. Aký je medzi týmito dvoma osobami rozdiel? Neočakávaš náhodou od svojho budúceho partnera niečo, čo sám nežiješ?

Odpovedz si sám. Smeruješ svojimi rozhodnutiami spred izolácie tam, kam sa chceš dostať (napr. k manželstvu založenému na dôvere a vernosti), a píšeš nimi príbeh, s akým by si sa raz chcel s hrdosťou podeliť so svojou budúcou manželkou/budúcim manželom? Nie je v tvojom živote niečo, o čom vieš, že by mohlo v tvojom vzťahu spôsobiť problémy či ťažkosti (napr. nezdravý postoj, zvykový hriech, problematická povahová črta a pod.)? Nemali by náhodou niektoré z tvojich aktivít, vzťahov či zvyklostí, ktoré sa následkom pandémie zrušili či kdesi zasekli, tak aj ostať?

Som si istá, že ti Duch Svätý v tichu položí aj ďalšie otázky… a ak ho budeš počúvať, rád ti pomôže nájsť na ne jasné odpovede.

6432737d-ffe7-46fd-bd24-aa83a2233cbc

  • Obráť sa k Pánovi

Odkedy vo svete vypukla pandémia COVID-19, počúvam od kresťanov rôznych denominácií naprieč všetkými sociálnymi sieťami a rôznymi webmi jednu a tú istú výzvu: Kajajte sa a verte evanjeliu! (Mk 1, 15)

Myslím, že nám všetkým Boží Duch takýmto spôsobom posiela jasnú správu: prestaň vkladať nádej do neexistujúceho ideálu, budúceho vzťahu, vysnívaných detí, nezrealizovaného nápadu či vysnívaného povýšenia. Miesto toho oľutuj všetky svoje hriechy a zlyhania. Priznaj si - sám pred sebou i pred Bohom, že si to pokazil, a rozhodni sa začať s čistým štítom nanovo. Zanechaj zvykové hriechy a nezdravé postoje, zmeň sa zvnútra a obráť celé svoje srdce k Ježišovi. Nie iba navonok, ale tentokrát opravdivo.

Karmelitán Vojtěch Kodet to vystihol, keď povedal: “Nezapomeňme, že jediný Bůh zná východisko z každé těžké situace a potřebuje k tomu, aby ho mohl uskutečnit, ty, kteří ho milují a poslouchajú jeho slovo.” Je pritom jedno, o akú situáciu sa jedná - pre Boha nič nie je nemožné. Chce však spolupracovať s nami, a preto potrebuje prvé (a výlučné) miesto v srdciach svojich detí.

Odkaz tejto doby je jasný: obráť sa k nemu celým srdcom a on ťa vyslyší. Dosvedčuje to Sväté písmo: “Ak uzavriem nebesá, že nebude dažďa, alebo ak prikážem kobylkám, aby vyžrali zem, alebo pošlem na svoj ľud mor, a môj ľud, ktorý sa volá mojím menom, sa skloní a bude sa modliť, bude hľadať moju tvár a odvráti sa od svojich zlých ciest, ja vypočujem z neba, odpustím ich vinu a ich zem uzdravím.” (2 Krn 7, 13-14)

  • Buď celým srdcom tam, kde práve si

Chcel by si niekoho mať, no pandémia ti prekazila všetky možnosti stretnúť niekoho nového. Alebo sa tvoja nová známosť práve začala ako-tak rozvíjať a vyzerala nádejne… až kým neprišla izolácia. Čo teraz?

Hoci ti úplne rozumiem, nemám jednoznačnú odpoveď. Viem len to, že okrem nášho zdravia preverí COVID-19 najmä naše vzťahy. Veď ani randenie či utužovanie manželského vzťahu nie je počas koronakrízy jednoduché. Kto dokáže “kvitnúť” v období, ako je toto? Mnohí sú osamelí, zúfalí a cítia sa úplne bezmocne. Ty sa však nevzdávaj! Nech už to s tebou a tvojím vzťahom (či jeho absenciou) vyzerá akokoľvek zložito, ver tomu, že Boh nerobí chyby.

Časy, ktoré žijeme, nežijeme náhodou. Boh ťa v čase izolácie posiela do tvojej rodiny, k tvojim susedom a najbližším. Ak sa ti zdá, že tvoje svetlo (a s ním aj nádej na vážny vzťah) zhaslo, rozhodni sa byť svetlom pre ostatných naokolo. Možno postačí len úsmev, krátky videohovor, upratanie izby či malá čokoláda. Nezištné vyjadrenie lásky k blížnemu praktickým skutkom už vytiahlo mnoho ľudí zo zúfalstva a takéto konanie odporúča ako “liek” na smútok a ťažkosti aj mnoho svätých.

Preto neváhaj a využi čas, ktorý ti bol daný. Aj keď je tvoja predstava služby a povolania celkom iná a tvoju snahu si zdanlivo nik necení, buď naplno tam, kde sa (aj keď možno nechcene) nachádzaš. Takýmto spôsobom si nielen buduješ charakter a rozvíjaš trpezlivosť, ale hlavne sa dobre pripravuješ na svoje budúce povolanie.

Nevzdávaj sa. Pozri sa na súčasnú situáciu ako na cvičisko, kde máš dostatok priestoru na to, aby si sa vytrénoval. Sebazaprenie, obetu i rozvahu potrebuje každé manželstvo (nehovoriac o tom, že tieto vlastnosti využiješ v podstate všade, napríklad aj v práci). Ak sa týmto cnostiam teraz podučíš, budeš vo veľkej výhode a ušetríš si mnoho konfliktov. V čase boja tak budeš vďaka tréningom silný, a najmä - pripravený.

Držím ti palce!

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár