Rozpoznaj svoje poslanie

30.04.2020 / Blog

21469d0c-001a-4b3b-86af-06bcb6ff3640

Kto z nás netúži po naplnenom živote, na konci ktorého by mohol spolu s Pavlom povedať: “Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval” (Tim 4, 7)?

Viesť v dnešnej dobe zmysluplný život, ktorý zanecháva trvalú stopu, je však čoraz zriedkavejšie - a, povedzme si pravdu, náročnejšie. Myslím si však, že je to napriek všetkým prekážkam stále možné. Pýtaš sa ako?

Veľmi jednoducho! Kľúčom je objaviť svoje životné poslanie, sebaisto v ňom kráčať (napriek rôznym protivenstvám) a vytrvať s Božou pomocou až do konca.

Vravíš, že niečo také teda rozhodne nie je jednoduché? Pozrime sa na to bližšie.

Krátky slovník slovenského jazyka definuje poslanie ako významnú úlohu a určenie. Moja maličkosť by pridala ešte jedno slovo: predurčenie.

Som si viac než istá, že každý z nás má na tomto svete istú úlohu, ktorá bola zverená len jemu. V plnení tejto úlohy - alebo poslania - ťa nedokáže nahradiť nik iný.

Predstav si to ako film, v ktorom hráš hlavnú rolu. Aby si mohol podať dobrý výkon, musíš sa najprv zoznámiť so scenárom a zžiť s postavou, ktorú stvárňuješ. Až potom dokážeš úspešne zahrať svoju časť.

V realite je to presne rovnaké. Aby si mohol naplniť svoje poslanie, musíš ho najskôr objaviť, dobre spoznať a stopercentne s ním zrásť.

Áno, viem. Nie je to ľahké. Ale stojí to za to!

Vykročíš na cestu objavovania so mnou?

Tvoje prvé poslanie

Možno by si veľmi rád žil ušľachtilým životom a rodil mnoho ovocia, no netušíš, ako sa k takému životu dopracovať, pretože si ešte neobjavil svoje poslanie.

No ja ti vravím, že jedno poslanie už máš.

Si prekvapený?

Pozrime sa, čo o tom hovorí Božie slovo: “Veď v ňom si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli pred jeho tvárou svätí a nepoškvrnení v láske; on nás podľa dobrotivého rozhodnutia svojej vôle predurčil, aby sme sa skrze Ježiša Krista stali jeho adoptovanými synmi na chválu a slávu jeho milosti, ktorou nás obdaroval v milovanom Synovi” (Ef 1, 4-6).

Rozumieš? Vyvolený. Pred stvorením sveta. TY.

Zamysli sa nad tým.

Boh si ťa vybral, aby si bol svätý. Nie aby si sa upracoval kvôli povýšeniu či zmoril kvôli službe. Ba čo viac, spravil z teba svojho syna, pretože ťa nekonečne miluje. Toto poslanie nemusíš hľadať; Boh ti ho dáva úplne zadarmo. V skutočnosti je tým najdôležitejším poslaním, aké máš.

Chápeš? Jeho plán pre tvoj život sa skôr týka toho, kým si a kým sa máš stať, než toho, čo robíš. Uvedomuješ si to a žiješ podľa toho?

Ak áno, máš najväčšiu časť svojej cesty za sebou. Svoje hlavné povolanie si už totiž objavil. Vďaka tomu si pripravený zistiť, čo by si mal so svojím životom urobiť.

bb96afd6-e292-434d-b0a7-48f22c88bb0f

Ako to zistíš? Mám pre teba zopár tipov, ktoré ti v tom pomôžu:

  • Načúvaj ľuďom naokolo

Odlož svoje predsudky a hľadaj radu u svojich rodičov, lídrov, učiteľov či iných starších a múdrejších ľudí, ktorých si vážiš a ktorí ťa dobre poznajú. Pýtaj sa ich, kde ťa vidia a čo by bolo pre teba podľa ich názoru dobré. Pozor: ich názor sa môže od toho tvojho (niekedy dokonca zásadne!) líšiť. To je však dobre. Možno sa totiž dozvieš niečo, čo o sebe nevieš, alebo si si to o sebe nikdy neuvedomil. Buď preto otvorený počúvať.

Na druhej strane si však uvedom, že každý človek vidí veci zo svojej perspektívy. Dvaja rôzni ľudia tak môžu mať na tú istú vec úplne iný pohľad. Nezabudni preto rozlišovať vo svetle Božieho slova všetko, čo si vypočuješ od svojich blízkych. V tomto procese ti môže pomôcť duchovné vedenie kňaza či inej duchovne zrelej osoby, ktorej dôveruješ.

Môj tip: Ak máš seriózny záujem rozpoznať svoj životný smer, určite porozmýšľaj nad duchovným vedením. Okrem “klasických” stretnutí s kňazom existuje v dnešnej dobe aj mnoho iných možností duchovného vedenia (vrátane rôznych kurzov či online mentoringu), ktoré ťa posunú na tvojej ceste za životom v plnosti. Neboj sa ich využiť.

  • Modli sa, modli sa, modli sa

Popri objavovaní ľudských názorov nezabudni na ten najdôležitejší, na ktorom záleží najviac: Boží hlas. Hľadaj ho preto v pravidelnej modlitbe. Pýtaj si podľa vzoru Svätého písma každý deň radu od toho, ktorý ťa stvoril: “Bez prestania sa modlite, […] lebo to je Božia vôľa v Kristovi Ježišovi pre vás!” (1 Sol 5, 17-18).

Boh najlepšie vie, čo je pre teba dobré. Tráv čas v jeho prítomnosti a nechaj sa ním premieňať. Nauč sa ho počúvať a dôveruj mu, že ťa povedie.

Myslím, že ľudia nemajú mnoho vecí, ktoré by im Boh chcel veľmi rád dať, lebo o ne nikdy neprosili. “Nič nemáte, lebo neprosíte” (Jak 4, 2). Ak máš pocit, že ti niečo v živote uniká, skús sa zamyslieť. Prosil si už Boha, aby ti ukázal - a pripravil - cestu?

Ak nie, hneď to naprav. Nikdy nie je neskoro požiadať ho o pomoc! Boh je hodný všetkej tvojej dôvery. Koniec koncov, jeho spoľahlivosť a vernosť detailne dokumentujú všetky knihy Svätého písma. A to je dostatočne hodoverný záznam, no nie?

918864eb-2fb0-4ab8-a182-2aca81ab3a19

  • Ži naplno

Ako vyzerá tvoj život práve teraz? Si aktívny? Zapájaš sa do rôznych aktivít a slúžiš tam, kde si?

Vravíš, že nie? V tom prípade ťa chcem povzbudiť, aby si začal. Nečakaj na tajomné znamenie zhora, ktoré ti akýmsi zázrakom vyjaví, kde ťa Boh chce mať. Začni už dnes a neodkladaj svoj život na potom - keď budeš mať istotu v podobe životného partnera, vysnenej práce či peňazí na účte…

Mám pre teba dobrú správu: Cesta k tvojmu životnému poslaniu vôbec nemusí byť tak komplikovaná, ako sa ti na prvý pohľad môže zdať. Dokonca som si viac než istá, že ju nájdeš práve vtedy, keď budeš žiť naplno už teraz - či si doma, v škole, v práci, medzi svojou rodinou alebo priateľmi.

Prosí ťa niekto o pomoc pri nejakej konkrétnej príležitosti, no tebe sa nechce, lebo to nie je práve tvoja šálka kávy? Volajú ťa priatelia na nejakú akciu, no ty by si bol radšej doma? Alebo ide azda o niečo celkom iné?

Porozmýšľaj. Čo by sa stalo, ak by si vyšiel zo svojej komfortnej zóny a… zapojil sa? Možno vďaka svojej iniciatívnosti objavíš vášeň pre niečo, čo by si inak ani len nevyskúšal.

Preto nečakaj, kým ti tvoje poslanie spadne do lona. Ži naplno už tu a teraz. Vykroč, skúšaj a zapájaj sa… Svoje poslanie možno nájdeš tam, kde by si ho vôbec nečakal.

  • Buď verný v malom

Všetci v srdci cítime, že sme boli stvorení pre veľké veci. Kto z nás by nechcel byť na čele populárneho projektu, mať vplyv vo svojom odbore či pôsobiť ako úspešný rečník, autor alebo (doplň)?

Veľké veci sa však nedejú náhodou. V skutočnosti sú výsledkom poctivej, tvrdej - a tak často neviditeľnej! - práce. Žiaden veľký človek sa veľkým nestal len tak, medzi rečou. Ak sa to tak navonok zdá, tak je to pravdepodobne preto, že na prvý pohľad nevidno všetku tú mravčiu prácu, ktorá za jeho úspechom stojí.

Zamysli sa preto nad tým, ako pristupuješ k drobným každodenným - a často nudným a nezáživným - povinnostiam. Zdá sa ti, že ti v tvojom raste skôr prekážajú, než aby ťa niekam posúvali? Vadia ti na ceste za tvojimi cieľmi, a tak ich neustále odkladáš na neskôr? Snažíš sa im vyhnúť až dovtedy, kým ti doslova “nehorí pod zadkom”? Ak áno, je najvyšší čas to zmeniť.

Vynechávať malé veci vtedy, keď túžiš po veľkých, je známkou hlúposti. Hovorí o tom aj Sväté písmo: “Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom, a kto je nepoctivý v malom, je nepoctivý aj vo veľkom.” (Lk 16, 10).

A ďalej: “Jeho pán mu povedal: »Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.«“ (Mt‬ ‭25, 23).

Pri najbližšej úlohe do školy, umývaní riadov či telefonáte s neobľúbeným členom rodiny sa preto obrň, buď verný a… uvidíš, že to zvládneš. Boh ťa povedie - a tak sa postupne dostaneš až k svojmu cieľu.

3177aef6-abb9-4659-a0ef-872f683d7fa5

  • Drž svoje sny na otvorenej dlani

Vieš, čo chceš. Cítiš Božie vedenie. Vidíš, ako Ti otvára dvere. Tvoja chvíľa je tu. Tvoje túžby sa začínajú plniť…

Napriek tomu ťa chcem pozvať, aby si nezabudol na tú najdôležitejšiu vec: v každej chvíli držať svoje sny na otvorenej dlani. Nezvieraj ich, ani sa ich nedrž príliš pevne.

Žiadne poslanie nie je dôležitejšie než Boh a tvoj vzťah s ním (pamätáš na tvoje prvé poslanie, ktoré som spomínala v úvode?). Uznaj preto, že jeho plán s tvojím životom vôbec nemusí zodpovedať tvojim predstavám. Buď otvorený tomu, čo má pre teba on, a nedovoľ svojim cieľom, aby sa stali tvojimi idolmi.

Zamysli sa nad slovami Svätého písma: “A teraz vy, čo hovoríte: Dnes alebo zajtra pôjdeme do toho a toho mesta, pobudneme tam rok a budeme kupčiť a zarábať, - vy predsa neviete, čo bude zajtra s vaším životom! Veď ste ako para, ktorá sa na chvíľku ukáže a potom zmizne. Namiesto toho by ste mali hovoriť: Ak Pán bude chcieť, budeme žiť a urobíme toto alebo ono.” (Jak 4, 13-15).

Nikomu z nás nebol prisľúbený zajtrajšok. Žiaden úspech, služba či sebarealizácia ti nezaručí spokojný, šťastný a naplnený život. Pokoj, radosť a lásku, akú potrebuješ, ti môže dať len Boh. Nedovoľ teda svojim plánom, aby zabrali jeho miesto v tvojom živote.

A čo ďalej?

Dočítal si sa až sem. Blahoželám, si o krok bližšie k naplneniu svojho poslania! Teraz záleží už len na tebe, čo urobíš s informáciami, ktoré si sa dozvedel.

Moja rada znie: pusti sa do objavovania svojho poslania už dnes. Neobzeraj sa späť a neodkladaj svoje predsavzatia na zajtra. Som si istá, že ak vytrváš, už čoskoro uvidíš ovocie svojho dnešného rozhodnutia.

V objavovaní tvojho poslania ti držím palce!

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár