Pápež František a Marco Pozza: Otče náš

15.05.2019 / Knižné tipy

Kto sa nemodlí k Bohu, modlí sa k Satanovi. Léon Bloyd

e1f7a690-a4ca-4bed-a932-2c9ba7a1fac4

Recenzia

Modlitbu Otče náš poznáme všetci. Sprevádza nás pri každej svätej omši a svätom ruženci. Pre mnohých z nás navyše predstavuje i rannú či večernú modlitbu. Je pre nás tak známa, že sa ju veľmi často modlíme automaticky, bez toho, aby sme si bližšie uvedomili jej obsah.

Ani ja sama nie som žiadnou výnimkou… A preto som sa to rozhodla napraviť a siahla som po útlej knihe rozhovorov Marca Pozzu s pápežom Františkom s názvom Otče náš.

Boh vie čakať. Pozerá sa na “roľu” života každej osoby trpezlivo a milosrdne. Omnoho lepšie vidí špinu a zlo, ale vidí aj zárodky dobra a s dôverou čaká, kedy sa rozvinú.

Tých, čo o pápežovi Františkovi niečo vedia, námet knihy neprekvapí. Otcovo milosrdenstvo a jeho všeobjímajúca láska zostáva centrom aj tejto výpovede. Rozhovory však obohacuje množstvo myšlienok, ktoré s hlavným rozprávaním na prvý pohľad azda ani nesúvisia.

Vďaka tejto spontánnosti som sa veľa dozvedela nielen o najdôležitejšej kresťanskej modlitbe, ale aj o Svätom Otcovi samotnom. Kdesi medzi riadkami som si konečne uvedomila dôvod, prečo je celý jeho pontifikát tak presiaknutý univerzalizmom milosrdenstva.

Rodina je veľkým cvičiskom vzájomného darovania a odpúšťania, bez ktorého nemôže dlho trvať žiadna láska. […] Nemožno žiť bez vzájomného odpustenia, alebo aspoň nemožno žiť bez odpustenia dobre najmä v rodine. Denne si navzájom ubližujeme. […] No čo sa od nás žiada, je bez meškania hojiť rany, ktoré si spôsobujeme. […] Ak čakáme príliš dlho, všetko ide ťažšie. A jestvuje jednoduché tajomstvo na hojenie rán a rozptýlenie obvinení: nedopustiť, aby sa deň skončil bez odprosenia, bez zmierenia. […] Ak sa naučíme hneď sa ospravedlniť a vzájomne si odpustiť, zranenia sa zahoja. […] A preto nie je potrebné veľa hovoriť, stačí jeden prejav lásky. […] Ak sa takto naučíme žiť v rodine, budeme sa tak správať aj mimo nej.

Prečo by ste si teda knižku mali prečítať aj vy? Prvým dôvodom je jej jednoduchosť a krátkosť. 80 strán sa otáča samo a váš čas pri knižke prebehne ako voda. Za jedno poobedie tak budete zas o niečo bohatší.

Napriek svojej útlosti vám však text ponúkne množstvo materiálu na premýšľanie. Dá sa totiž nielen prečítať, ale aj premodliť. Spôsobov, ako sa k tomu postaviť, je teda mnoho a je len na vás, ktorý si vyberiete.

Ja sama som knihu čítala po častiach, pričom som sa na niektoré pasáže sústredila intenzívnejšie. Už teraz viem, že sa k nej chcem znovu vrátiť a tentokrát ju pomaly premodliť.

Treba byť v dobrom zmysle slova prefíkaní, dôvtipní, aby sme boli schopní spoznať lži satana, s ktorým - o tom som presvedčený - nemožno vyjednávať. Ako sa voči nemu správal Ježiš? Buď ho vyhnal, alebo na púšti proti nemu použil Božie slovo. Ani Ježiš neviedol s diablom dialóg. Ak ho začneš, si stratený. Je inteligentnejší ako my, prevalcuje ťa, začne sa ti krútiť hlava a nakoniec si stratený. Nie, “odíď, zmizni!”

Druhým dôvodom je univerzálnosť celého textu. Myšlienky, ktoré Svätý Otec rozvíja, sa netýkajú len modlitby Otče náš či modlitebného času vo všeobecnosti. V knihe prakticky nájdete návod na život. Nie však hocaký život, ale život pod Otcovou ochranou, ktorý jediný dokáže naplniť človeka tak, ako to potrebuje.

František radí aj to, ako zvládať náročné situácie či rozvíjať rodinné vzťahy. Jeho rady pritom nie sú vôbec komplikované. Pápež veľmi jednoducho a prakticky ukazuje, ako prijať milosrdenstvo pre svoj život a zároveň ho prejaviť voči druhým. Nie, nie je to ľahké - pre získanie Kristovho pokoja je to však nevyhnutné.

Aký nepekný je cynizmus starca, ktorý stratil zmysel svojho svedectva, pohŕda mladými a neodovzdáva im životnú múdrosť! A naopak, aké je krásne, keď starý človek dokáže preniesť povzbudenie na mladých, ktorí hľadajú zmysel viery a života!

Tretím dôvodom je posilnenie vo viere, ktorého sa vám prostredníctvom tejto knižky dostane. Ak ste aspoň trochu ako ja, budete mať vďaka príkladu oboch spoluautorov chuť prenášať vrchy Ježišovou láskou, ktorá vás celých prenikne :)

Áno, existuje veľmi veľa rôznych kresťanských knižiek, ktoré vás povzbudia rovnakým spôsobom. Avšak počuť tie isté slová od pápeža je celkom iné, než počuť ich od kohokoľvek iného. Františkova autorita vnáša do jeho slov nevídanú moc a silu, ktorá sa vás dotkne úplne na inom leveli.

Pápež rozpráva veľmi prístupne a zrozumiteľne, a tak mu porozumejú mladí i starší, ľudia všetkých stavov i postavení. V tomto je Svätý Otec oproti ostatným autorom jednoznačne výnimočný.

Niet väčšej milosti ako zahanbenie nad vlastnými hriechmi.

Mojou veľkou túžbou je, aby sme my, katolíci, pápeža počúvali častejšie. Hoci je nám fyzicky vzdialený a zastáva úrad, s ktorým sa bežný smrteľník nedokáže stotožniť, má nám veľa čo povedať. Veď sme jeho ľud a ovce z jeho stáda (Ž 100, 3). Bola by chyba, keby sme ho ignorovali.

Čo dodať? Snáď len krátke povzbudenie: neváhajte a túto knižku ai aj naozaj prečítajte. Môžete tým len získať.

Bibliografické údaje

Meno autora: Pápež František a Marco Pozza
Názov knihy: Otče náš

Vydavateľstvo: Spolok svätého Vojtecha
Rok vydania: 2018
Počet strán: 80
Väzba: tvrdá

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár