John Eldredge: Všetko tvorím nové

23.07.2019 / Knižné tipy

ba3c9184-67e2-4380-bbd4-9bea7957b0ac

Recenzia

Ako si predstavujete večnosť? Buďte celkom úprimní. Slová ako nebo, láska, Ježiš, svätí, radosť či neprítomnosť smútku sú síce všetky pravdivé a veľkolepé, no pre mnohých z nás znejú príliš všeobecne. Áno, teoreticky všetci vieme, že utrpenia tohto času nie sú hodny porovnávania s budúcou slávou, ktorá sa na nás má zjaviť (Rim 8,18) a ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú (1Kor 2,9)… Položme si však ruku na srdce: nesprávame sa v bežnom živote mnohokrát tak, akoby záležalo na našej službe, aute či kariére viac než na našej večnosti?

Pre človeka nie je nič také dôležité ako jeho stav a nič nie je také neodvratné ako večnosť. Takže nie je prirodzené, aby boli ľudia ľahostajní k strate svojho jestvovania a k nebezpečenstvu večného utrpenia. Pri všetkom ostatnom sa správajú úplne inak. Boja sa maličkostí a pletiek. Predvídajú ich a cítia. A ten istý človek, ktorý dlhý čas vo dne i v noci zúri pre stratu úradníckej hodnosti či pre nejakú imaginárnu urážku na cti, je bez úzkosti a emócií zmierený s tým, že smrť mu zoberie všetko. Skutočnosť, že to isté srdce v tom istom čase citlivo reaguje na maličkosti a je zvláštne necitlivé k tomu najvýznamnejšiemu, je absurdná. Je to nepochopiteľné omámenie a nadprirodzená letargia, ktorá svedčí o tom, že ju spôsobuje obludná, všetkého schopná sila.

Keď sa mi do rúk dostala kniha Všetko tvorím nové z vydavateľstva kumran.sk, mala som zmiešané pocity. Jej autor, John Eldredge, patrí k mojim obľúbeným, no napriek tomu som si nevedela predstaviť, čo mám očakávať. Hlavná myšlienka knihy sa totiž odvíja od skutočnosti, že podľa Biblie nie je naším večným domovom nebo, ale nová, obnovená zem.

Nebo nie je večným príbytkom Božích ľudí. Je ním, presne ako hovorí Zjavenie, nová zem. Tak ako o tom hovorí celý prísľub obnovenia sveta. Ako to vysvetlil Ježiš a ako sa o tom zmieňuje Písmo.

Čože? Pýtala som sa. Zem? Táto zem, na ktorej sa práve nachádzam? To snáď nemyslí vážne… Nemohla som tomu uveriť. Tak ja tu prijmem Božie odpustenie a milosrdenstvo, slúžim, snažím sa ako najlepšie vládzem, zapieram sa, robím dobré skutky a každý deň sa rozhodujem nasledovať Krista, nech by ma to stálo čokoľvek… a mojou odmenou má byť večný život na ZEMI?

Nie je pravda, že Boh jednoducho zruší stvorený svet a spolu s ním aj nám určené úlohy. Všetko obnoví.

Hrôza! Pomyslela som si. Tak toto určite nie… John Eldredge sa určite pomýlil! Ako môže byť táto planéta ovplyvnená klimatickými zmenami a vojnami tou nádhernou, fascinujúcou a veľkolepou odmenou, v ktorú tak veľmi dúfam?

Viem, viem – je toho na vás odrazu priveľa. Pre väčšinu z nás je to úplne nový rámec myslenia, hoci to po stáročia bolo v Písme správne. Doprajte si chvíľu, aby ste mohli prijať túto skutočnosť: zhlboka sa nadýchnite. Ak potrebujete, dajte si za pohár vody alebo niečo silnejšie. Práve ste sa dozvedeli, že vaša budúcnosť spočíva v “obnovení sveta”, skutočných vecí, obnovení všetkého, čo máte radi práve vy.

Postupným otáčaním stránok sa však moja hrôza a znechutenie zmenili na úžas a fascináciu. Naša večnosť sa totiž podľa Eldredga bude odohrávať v obnovenom svete, v ktorom budeme žiť ako obnovení ľudia v dokonalej harmónii s naším Stvoriteľom. Môžeme si len domýšľať, ako to asi bude vyzerať a čo všetko to bude zahŕňať… Budeme dokonale vidieť do diaľky, dýchať pod vodou či azda lietať? Budeme poznať všetok hmyz po mene, rozprávať sa so zvieratami a nebojácne objavovať zákutia pralesov? A čo myslíte, ako bude vyzerať obnovená zem - budú stromy vyššie, obloha jasnejšia, lesy tmavšie…? Celé moje vnútro zaplavila hlboká bázeň. Vau! Takéto niečo by mi nenapadlo ani v najdivokejších snoch.

Predstavili ste si niekedy, akí by ste boli, keby sa pád nikdy nebol odohral? Uvažovali ste, ako by vyzerala vaša nezlomená, nepoškvrnená, nádherná, pravdivá a bezchybná verzia? Nijaká faloš či zranenosť, nič z toho, čo s vami spravil zlomený, šialený svet. Neuvažovali ste o tom? Ani ja. Je to niečo nesmierne a takmer nepochopiteľné. No túto osobu raz spoznáte naozaj dobre.

Môj názor? Eldredgova istota ma hlboko ovplyvnila. Vliala mi do srdca neuhasiteľnú nádej a naučila ma odvážne hľadieť vpred. Ak práve potrebujete chytiť druhý dych, neváhajte a siahnite po tejto knihe. Som si istá, že vďaka nej získate nový pohľad na svet a pevne uchopíte Božie prísľuby, o ktorých ste doteraz len počúvali.

Bibliografické údaje

Meno autora: John Eldredge
Názov knihy: Všetko tvorím nové

Vydavateľstvo: Kumran.sk
Rok vydania: 2019
Počet strán: 212
Väzba: tvrdá

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe storpic.com.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár